Ruski znanstveniki, ki so opravili preizkus, so povedali, da je še prezgodaj za ustvarjanje daljnosežnih sklepov o nevarnostih gensko spremenjenih organizmov za zdravje. A njihova raziskava je pokazala, da je bilo uživanje gensko spremenjene soje škodljiva za sesalce. Foto: MMC RTV SLO/A.S.
Ruski znanstveniki, ki so opravili preizkus, so povedali, da je še prezgodaj za ustvarjanje daljnosežnih sklepov o nevarnostih gensko spremenjenih organizmov za zdravje. A njihova raziskava je pokazala, da je bilo uživanje gensko spremenjene soje škodljiva za sesalce. Foto: MMC RTV SLO/A.S.
Hrček
V raziskavi so izbrali več skupin hrčkov, jih imeli v parih v celicah in jih hranili z običajno hrano ter sojo. Foto: MMC RTV SLO

Na vsakoletni prireditvi Dnevi obrambe proti nevarnostim za okolje so znanstveniki predstavili izsledke raziskave o tem, kako uživanje gensko spremenjenih rastlin vpliva na razvoj živij bitij.

Poskus so dve leti opravljali na vrsti hrčkov s hitro stopnjo razmnoževanja. Hrčke so razdelili v več skupin in jih hranili z njihovo hrano. Prvi skupini niso dodajali ničesar, druga je bila krmljena s sojo, ki ni vsebovala gensko spremenjenih sestavin, tretja skupina je dobivala hrano z določeno vsebnostjo gensko spremenjene soje, četrta pa hrano s povečano količino gensko spremenjenih organizmov.

Večina soje na svetu je gensko spremenjene
Čisto sojo so sicer z veliko težav našli v Srbiji, saj je 95 odstotkov soje na svetu transgene. Običajna soja, ki se pogosto uporablja v kmetijstvu, namreč vsebuje različne odstotke gensko spremenjenih organizmov.

Živali so izgubile možnost razmnoževanja
Med raziskavo so spremljali vedenje hrčkov, povečevanje telesne mase in kdaj skotijo mladiče. Najprej je šlo vse gladko, vendar pa so opazili precej resne posledice, ko so iz potomstva oblikovali nove pare in nadaljevali z enakim hranjenjem. Rast teh parov je bila počasnejša, svojo spolno zrelost pa so dosegli pozneje.

Ko so se skotili njihovi potomci, so oblikovali nove pare tretje generacije. "Do mladičev tistih parov, ki so bili hranjeni z gensko spremenjeno krmo, nam ni uspelo priti. Dokazana je bila ugotovitev, da so ti pari izgubili sposobnost kotenja potomcev," je poudaril Aleksej Surov, eden izmed raziskovalcev.

Marsikaj je še neznanega
Raziskovalci ne razumejo, zakaj se sproži program za uničenje, kadar se živali hranijo z gensko spremenjenimi živili. Pravijo, da je ta pojav mogoče nevtralizirati le s prenehanjem uživanja take hrane. Posledično znanstveniki priporočajo uvedbo prepovedi uporabe gensko spremenjene hrane, dokler se ne ugotovi njena biološka varnost.

Pri hrčkih tretje generacije so namreč odkrili še eno presenečenje. Pojavila se je dlakavost v ustih živali, ki so sodelovale v poskusu. Ni jasno, zakaj se je to zgodilo.

Rezultati ruskih znanstvenikov sicer sovpadajo s tistimi, do katerih so prišli njihovi kolegi iz Francije in Avstrije. Ko so znanstveniki dokazali, da je gensko spremenjena koruza škodljiva za sesalce, je Francija takoj prepovedala njeno pridelavo in prodajo.