Vračajo se
Vračajo se "stare energijske nalepke od A do G, energijsko najbolj varčni izdelki pa bodo v zeleni skupini A. Foto: Pixabay

Pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni (vključno z računalniškimi in televizijskimi) bodo s 1. marcem na prodajnih mestih označeni zgolj z energijskimi razredi od A do G, brez podrazredov, označenih s plusi.

Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije, se s spremembo energijskih razredov spreminja tudi vsebina nalepke, saj se je spremenilo navajanje nekaterih drugih podatkov o izdelkih, zato primerjava nove in stare energijske nalepke ni mogoča. Kot primer so navedli, da je lahko pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ po novem označen z energijskim razredom C.

Trgovci morajo staro nalepko na izdelkih iz omenjene skupine naprav z novo zamenjati najpozneje do 18. marca, septembra pa bodo z njo opremljena še svetila.

Novost: koda QR

Kot so še pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije, je prenovljena nalepka preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +). Od stare nalepke se ne razlikuje le po novi lestvici, novost je tudi koda QR v zgornjem desnem kotu, ki kupcu omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo "prebere" s svojim pametnim telefonom.

Ob tem opozarjajo, da neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov.

Energijsko najučinkovitejši razred A na začetku skoraj prazen

To proizvajalcem pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov. Pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ lahko po novem spada v razred B, C ali celo D, na primer. To pa ne pomeni, da je aparat manj učinkovit. "Odstopanje je posledica zaostrenih pogojev za določanje energijskih razredov in spremenjene metodologije za merjenje porabe energije in vode. Poraba energije je, denimo, pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih po novem prikazana na 100 ciklov delovanja, poraba vode pa na cikel pomivanja oziroma pranja, pri čemer se za merjenje uporablja varčni (eko) program, prej so se glavni oziroma samodejni," pojasnjuje Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije.

Zakaj nova energijska nalepka?

EU se je v boju proti podnebnim spremembam zavezal, da bo v državah članicah povečal energijsko učinkovitost in zmanjšala porabo energije, k čemur naj bi med drugim pomembno pripomogla nova energijska nalepka. "EU si iz tega naslova obeta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, boljšo kakovost zraka, manjšo odvisnost od fosilnih goriv ter znatne prihranke za gospodinjstva (do 285 evrov prihranka na leto pri stroških za energijo) in za podjetja (66 milijard evrov dodatnih prihodkov)," še dodajajo na ZPS-ju.