Če se boste odločili, da nas boste razočarali, vam ne bomo nikoli oprostili, je bila odločna Greta. Foto: Reuters
Če se boste odločili, da nas boste razočarali, vam ne bomo nikoli oprostili, je bila odločna Greta. Foto: Reuters

Švedska aktivistka, ki je postala simbol boja mladih za ohranitvev okolja, je politike opozorila, da jim mladi, ko jih bodo enkrat razočarali, tega ne bodo odpustili.

"Smo na začetku masovnega izumrtja in vse, o čemer lahko govorite, je denar in pravljice o večni gospodarski rasti," je dejala Thunbergova, ko so se ji v očeh počasi nabirale solze. "Kako si drznete, da s svojimi praznimi obljubami kradete moje sanje in moje otroštvo," je okarala okoli 60 svetovnih voditeljev. "Če se boste odločili, da nas boste razočarali, vam ne bomo nikoli oprostili," je še posvarila 16-letnica, ki je zagnala svetovno gibanje Petki za prihodnost. Kot je dejala, je to, da je v New Yorku, dejansko narobe. "To je narobe. Ne bi smela biti tu. Morala bi biti v šoli na drugi strani oceana, pa vendar ste prišli vsi k nam mladim po upanje. Kako si drznete?"

Guterres: Narava je jezna
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob odprtju vrha v New Yorku, ki se ga je na kratko nenapovedano udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pa ni nastopil, voditeljem položil na srce, da je njihova dolžnost, da ustavijo podnebno krizo. "Če ne bomo spremenili našega načina življenja, bomo to življenje ogrozili," je dejal ob začetku. "Narava je jezna," je dodal.

"Vi boste umrli zaradi starosti, jaz bom zaradi klimatskih sprememb," je bil eden od sloganov avstralskih protestnikov na petkovem shodu. Foto: EPA

Prijavljenih je nekaj več kot 60 govornikov, vendar sodelujejo praktično vsi, saj pobude in akcije potekajo v okviru različnih koalicij. Sodelovali bodo predstavniki Velike Britanije, Nemčije, Francije, Kitajske, Indije in drugih držav.

Petkovi protesti so na ulice številnih mest po svetu po ocenah v medijih pripeljali štiri milijone ljudi, ki so opozarjali na nujnost takojšnega ukrepanja.

Podnebni vrh, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Marjan Šarec, poteka pod sloganom "Tekma, ki jo lahko zmagamo, tekma, ki jo moramo zmagati". Cilj vrha je krepitev prizadevanj in pospešitev ukrepanja pri izvajanju in uresničevanju ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015.

Kot je pred začetkom vrha poročal dopisnik RTV Slovenija Andrej Stopar, izoblikovane koalicije bodejo v oči. Na eni strani visoka politika, zaverovana v tako imenovane nacionalne interese, pogosto skeptična do znanstvenih spoznanj, naklonjena kratkoročnim rešitvam, zavezana fosilnim gorivom, premogu, modelu nebrzdane gospodarske rasti in zagovornica dvostranskih dogovorov. Na drugi strani Svetovna organizacija, katere vpliv v svetu skupaj z multilateralizmom vztrajno in drastično erodira, pod okriljem katere se stiskajo majhni, neslišni, revnejši, in ki je skoraj ganljivo našla skupni imenovalec s protestniki.

"Najhujše napovedi so se izkazale za napačne, ne ker bi bile v primerjavi s stvarnostjo preveč, ampak so bile premalo dramatične, in zaradi splošne apatije. Podnebne teme je bilo težko postaviti na mizo, zelo težko je bilo dopovedati voditeljem, da morajo ukrepati", je dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, navdušen nad dinamičnim pospeškom, ki ga daje mladinsko gibanje.

Sorodna novica Svetovna meteorološka organizacija: Obdobje med letoma 2014 in 2019 najtoplejše

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija Andrej Stopar, zadnje poročilo Združenih narodov govori o katastrofi do leta 2040, če bodo emisije naraščale z zdajšnjim tempom. Gospod Guterres mora biti res velik optimist. Ampak kaj drugega mu tudi ne preostane.

Podnebni vrh v New Yorku