"Moje ime je Juneau in govorim v imenu dreves" – napis na plakatu. Foto: EPA

"Voditelji ne počnejo ničesar," je zbranim na shodu, ki ga je organiziralo gibanje Petki za prihodnost Škotska, dejala švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg. "Zdi se, da je njihov glavni cilj bolj, da ostanejo stvari takšne, kot so." Podnebno konferenco COP26 je označila kot "PR-vajo" in neuspeh, poroča BBC. "Dvotedensko praznovanje poslov kot običajno in bla bla blaja," je ponovila frazo iz več svojih predhodnih govorov. Kot je poudarila, so ljudje, ki živijo na najbolj prizadetih območjih, še naprej preslišani.

"Ni skrivnost, da je COP26 neuspešen. To ni več podnebna konferenca. To je zdaj svetovni festival lažnega zelenega oglaševanja," je povedala zbranim. "Ne morejo prezreti znanstvenih podlag in ne morejo prezreti nas. Naši voditelji ne vodijo. Tako je videti vodenje."

Med drugim so protestniki, številnim mladim so se pridružili tudi njihovi starši in drugi, pozvali h končanju financiranja novih fosilnih projektov za prihodnost in zdravje otrok.

"Ne potrebujemo nobene nove prazne obljube," je dejala švedska najstnica in dodala, da ne želijo zavez, polnih lukenj, in zavez, ki ignorirajo zgodovinske izpuste in podnebno pravičnost. "To pa je vse, kar dobivamo."

Protestnike je nagovorila tudi ugandska aktivistka Vanessa Nakote, ki je poudarila, da je njena država priča posledicam podnebnih kriz iz prve roke. "Ljudje umirajo, otroci ne hodijo več v šole, kmetije so uničene."

Tudi v soboto so v Glasgowu, Londonu in drugih britanskih mestih napovedani protesti. Policija je posvarila, da se bo na morebitne izgrede odzvala hitro in odločno.

Foto: EPA
Foto: EPA

Gore: Napredek je, a smo še daleč od zadanih ciljev

Medtem so v razpravni dvorani podnebne konference na podij stopili voditelji civilne družbe. "Ne moremo razglasiti zmage," je dejal nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, ki je leta 2007 za svoje delo na področju podnebnih sprememb prejel Nobelovo nagrado za mir. "Vemo, da je bil storjen napredek, toda smo še zelo daleč od ciljev, ki jih moramo doseči." Kot je poudaril, se razmere slabšajo hitreje, kot iščemo rešitve zanje. Po njegovem mnenju je ključno, da se več držav zaveže za brezogljično družbo.

Aktivisti in okoljevarstvene skupine z do zdaj sklenjenimi zavezami niso zadovoljni: preohlapne so, številne med njimi prostovoljne, ob tem pa v njih ne sodelujejo največje države onesnaževalke, pri številnih pa so roki za uresničitev oddaljeni več desetletij.

Posebni ameriški odposlanec za podnebne spremembe John Kerry je izrazil optimizem, dejal je, da je mogoče doseči dogovor na konferenci, pri čemer bodo zadnje podrobnosti namenjene pravilom, kako interpretirati pariški dogovor iz leta 2015.

Gore je zbranim predstavil video- in fotopredstavitev s podobami naravnih katastrof, ki so posledica podnebnih sprememb. "Ne moremo dovoliti, da bo to postalo nova normalnost," je dejal.

Mladi zahtevajo dejanja

Mlade je danes v ospredje postavilo tudi britansko predsedstvo COP26. Konferenci so tako sopredsedovali predstavniki YOUNGO, uradnega predstavništva otrok in mladih pri konvenciji ZN-a o spremembah podnebja. Delegatom so predali tudi izjavo, ki predstavlja mnenje več kot 40.000 mladih podnebnih voditeljev z vsega sveta in zahteva ukrepanje na področjih podnebnih financ, mobilnosti in transporta ter ohranjanja narave, so povzeli v britanskem predsedstvu.

Ob koncu dneva se bosta predsedujoči COP26 Alok Sharma in italijanski minister za ekološki prehod Roberto Cingolani pridružila mladim in drugim ministrom v razpravi o manifestu, ki ga je 400 mladinskih delegatov pripravilo na septembrski konferenci Youth4Climate v Milanu.

Med drugim pa se je 23 držav danes zavezalo novim podnebnim ciljem na področju izobraževanja, od neto ničelnih izpustov v šolskem sektorju do vpletanja podnebnih sprememb v učni program, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Glasgowu protestni shod mladih