Presušena struga Temze. Foto: Reuters
Presušena struga Temze. Foto: Reuters

Britanski meteorološki urad je sporočil, da je bil letošnji julij v Angliji najbolj suh po letu 1935. Povprečna količina dežja je dosegla le 35 odstotkov povprečja za ta mesec. V nekaterih delih države je bil ta julij najbolj suh kdaj koli. Strokovnjaki svarijo, da država ni pripravljena za takšno sušo.

Temza se razteza 356 kilometrov skozi južno Anglijo, od Gloucestershira na zahodu skozi London do izliva v morje v Essexu.

Izvir Temze sicer je večino poletij sicer presušen, a letos je njena struga suha precej bolj nizvodno kot v preteklih letih.

Vročina brez primere in pomanjkanje dežja sta prisilila dve vodovodni podjetji na jugu države v oznanitev začasne prepovedi uporabe cevi za vodo in sistemov za razprševanje. O podobnih omejitvah razmišljajo tudi v podjetju Thames Water, ki z vodo oskrbuje 15 milijonov ljudi v Londonu in na jugovzhodu Anglije.

V četrtek so v delih Anglije in Walesa razglasili štiridnevno opozorilo o "ekstremni vročini". Meteorološki urad je prvo takšno opozorilo izdal prejšnji mesec, ko so temperature v državi prvič presegle 40 stopinj Celzija.

Podnebna strokovnjakinja in hidrologinja z Univerze v Readingu Hannah Cloke je dejala, je gladina reke in vodonosnikov nizka, vodo pa so preusmerjali za namakanje, uporabo kot pitno vodo in v industriji.

Opozorila je, da bi lahko bili spomladi in poleti naslednje leto v velikih težavah, če avgusta ne bo deževalo in če bo zima suha. Omejitve glede osebne porabe vode so po njenem mnenju sicer koristne, da pomagajo spremeniti odnos ljudi, a da je pomembneje vlagati v infrastrukturo in preprečevanje nadaljnjih podnebnih sprememb.