Evakuacija družine v bližini Modene. Foto: EPA
Evakuacija družine v bližini Modene. Foto: EPA

Na Južnem Tirolskem je brez elektrike ostalo okoli 6000 gospodinjstev. Zaradi zemeljskega plazu je tudi prekinjen železniški promet pri Bolzanu. Vreme je bilo usodno za 53-letnega moškega, ko je nanj zaradi debele snežne odeje padlo drevo. Umrl je tudi 51-letni delavec, ki ga je odnesel zemeljski plaz.

Sorodna novica V delih Avstrije in Italije najvišja stopnja nevarnosti plazov. Zapade lahko še meter snega.

Italijanski vremenoslovci v prihodnjih dneh za regijo napovedujejo novo pošiljko snega. Italijanska civilna zaščita je ob tem danes sporočila, da za Furlanijo - Julijsko krajino, Benečijo (Veneto), Južno Tirolsko ter Emilijo - Romanjo še vedno velja rdeče vremensko opozorilo.

Na območju Modene je obilno deževje povzročilo poplave. Gasilci so morali med drugim z gumijastimi čolni reševati ljudi iz njihovih hiš. Posredovati so morali več tisočkrat.

V Splitu rekordne količine dežja za december
O neurju poročajo tudi z delov Hrvaške. V Splitu so po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT pretekli konec tedna padle rekordne količine dežja za december. V noči na soboto so zaznali, da je v zadnjih 24 urah padlo skoraj 150 litrov dežja na kvadratni meter. Dež je poplavil mestne ulice in številna poslopja. Gasilci so morali posredovati več kot 70-krat. Čeprav je ponoči prenehalo deževati, so na posameznih ulicah v mestu še zmeraj "bazeni".

Tudi severovzhod Italije minuli konec teden zajela huda ura

V Istri prekinjena dobava električne energije in pitne vode
Veliko dežja je padlo v nedeljo tudi v hrvaški Istri in na kvarnerskih otokih. V nekaterih krajih pri Pulju je padlo 99 litrov dežja na kvadratni meter, na otoku Cresu pa 90 litrov. Gasilci so imeli veliko dela s črpanjem vode iz poplavljenih stanovanjskih objektov. Dodajajo, da naraščata gladini rek Raša in Mirna. Del prebivalcev hrvaške Istre je imel v nedeljo težave zaradi prekinjene dobave električne energije in pitne vode. Ponekod na območju Labina je veter pihal s hitrostjo skoraj 150 kilometrov na uro. V nekaterih mestih, kot je Rovinj, je morje poplavilo dele mestne obale.