Foto: EPA
Foto: EPA

Evropski policijski urad Europol je objavil izsledke enomesečne raziskave v 67 državah glede onesnaževanja morja, ki jo je usmerjala mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol, evropski del preiskave je koordiniral Frontex.

V 34.000 pregledih na pomorskih in rečnih poteh, obalnih območjih in v pristaniščih so v enem mesecu potrdili 1600 kršitev, 500 nezakonitih dejanj onesnaževanja na morju, vključno z izpusti nafte, nezakonito razgradnjo ladij in izpusti žvepla iz plovil.

Sorodna novica Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane?

Odkrili so tudi 1000 primerov onesnaževanja na obalnih območjih in rekah in 130 primerov nezakonite trgovine z odpadki prek pristanišč.

Kriminalne združbe izkoristile epidemijo

"Države so lahko z uporabo Interpolovih baz podatkov in analitičnih sposobnosti povezale kazniva dejanja onesnaževanja z drugimi kriminalnimi dejanji, kot so prevare, korupcija, utaja davkov, pranje denarja, piratstvo in nezakonit ribolov," so zapisali v Europolu.

V preiskavi so med drugim ugotovili, da so kriminalci hitro izkoristili okoliščine, ko je bilo veliko nadzornih organov prerazporejenih na naloge obvladovanja pandemije covida-19, na različnih področjih kriminala, tudi okoljskega.

Sorodna novica Ribiške mreže, tihi ubijalci oceanov, kot novi prodajni izdelki

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle je dejala, da je onesnaženje morja resna grožnja, ki ne ogroža le okolja, ampak tudi zdravje in na dolgi rok svetovno gospodarstvo.

"Kriminalcem ni mar za okolje; ne mislijo na jutri, ampak le o tem, kako bodo na plečih naše družbe povečali svoj dobiček," je dejala in dodala, da so preiskave ključne za preprečevanje tovrstnega kriminala in za ohranitev okoljske dediščine za prihodnje generacije.

Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock je poudaril, da se grožnja kriminala, povezanega z onesnaževanjem, stalno povečuje in ogroža zrak, vodo in prst. V tretji preiskavi se je število pregledov glede na prvo akcijo več kot podvojilo, kar je po njegovih besedah "jasen znak, da mednarodna skupnost ne bo dovolila kriminalnih napadov na naše okolje".