Jaklič bi moral sklep o rušitvi objekta prejeti že konec septembra. Foto: MMC RTV SLO
Jaklič bi moral sklep o rušitvi objekta prejeti že konec septembra. Foto: MMC RTV SLO
Jakličev ranč še stoji

V teh dneh bo Jaklič prejel sklep o dovoljenju izvršbe za rušitev objekta, ki bi ga moral prejeti že konec septembra, ko se je zataknilo, saj je bil sklep vročen zastopniku brez pooblastila.

Gradbeni inšpektor je sklep naslovil na Jakličevega zastopnika. Temu je Jaklič nekaj dni prej preklical pooblastilo za zastopanje. S preklicem je bil po zastopnikovih besedah seznanjen tudi inšpektorat, je za TV Dnevnik poročal Viki Twrdy.

"Naša inšpektorica je poslala sklep o dovolitvi izvršbe 15. septembra, obvestilo o tem, da je g. Jaklič preklical pooblastilo, smo pa prejeli po štirih dneh, 19. septembra," je dejala Aleksandra Velkovrh, glavna inšpektorica za okolje in prostor.

Postopek se vleče že šest let
28. septembra so sklep poslali Jakliču, vendar ga ta do danes ni prevzel. Zavlačevanje postopka mu koristi, ker ima vloženo tudi prošnjo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Jaklič v pisnem odgovoru zatrjuje, da je na kmetiji opravil zgolj vzdrževalna dela, med katerimi se je porušil del objekta, ki ga je zgradil na novo. Sicer pa hiša s hišno številko stoji že 150 let, pravi. Hitenje inšpekcije pa označuje kot osebni pritisk nanj.

Postopek se vleče že šest let, saj se je stranka v postopku pritožila zoper vse odločitve inšpektorata. "Tudi na ta sklep o dovolitvi izvršbe sta mogoči tudi pritožba in tudi tožba, zato v tem trenutku ne moremo povedati, kako se bo tukaj nadaljeval postopek," je še povedala Velkovrhova.

Rušenje čez slaba dva meseca?
Postopek je bil za dve leti prekinjen zaradi ugotavljanja napak v zemljiški knjigi. Še dve leti je ministrstvo za okolje in prostor kot drugostopenjski organ obravnavalo Jakličeve pritožbe in šele maja letos je potrdilo odločbo inšpektorata s popravki. Jaklič je nato zaprosil za odlog rušenja, a neuspešno. Objektov kljub temu ni odstranil, zato je inšpektorat izdal sklep o izvršbi in tega so, kot zagotavlja glavna inšpektorica, že poslali Jakliču. Inšpektorat bo lahko rušenje začel že čez slaba dva meseca, če pravno spretni Jaklič ne bo našel novega načina za podaljšanje postopka.

Jakličev ranč še stoji