Vzporedno z dekontaminacijo se bo začelo tudi vzpostavljanje stalnega hladilnega sistema. Foto: Reuters
Vzporedno z dekontaminacijo se bo začelo tudi vzpostavljanje stalnega hladilnega sistema. Foto: Reuters

V četrtek so sistem poskusno zagnali, a je zaradi človeške napake ušlo približno šest ton radioaktivne vode. Predstavniki Tepca so danes zatrdili, da so napako odpravili. Operacijo dekontaminacije so začeli približno tri mesece po grozovitem potresu in cunamiju, ki sta 11. marca prizadela Japonsko in povzročila nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima. Odpovedali so namreč sistemi hlajenja, zaradi česar se je začela taliti sredica, izbruhnile so eksplozije, v okolje pa so začele uhajati radioaktivne snovi.

Preprečiti večje uhajanje v Tihi ocean
V okviru ukrepov za sanacijo posledic nesreče so delavci reaktor hladili z več kot 100.000 tonami vode, ki je tako postala kontaminirana. Nekaj radioaktivne vode je ušlo v ocean. Zdaj si Tepco prizadeva čim hitreje odstraniti radioaktivno vodo iz reaktorja, saj je ta tako poln, da bi poletno deževno obdobje utegnilo povzročiti še večje uhajanje radioaktivne vode v Tihi ocean.

V uporabi francosko-ameriška tehnologija
Dekontaminacijski sistem lahko dnevno vode očisti približno 1.200 ton cezija, drugih radioaktivnih snovi, nafte in soli. Sistem deluje na osnovi tehnologije francoske družbe Areva in ameriške Kurion Inc. Očiščeno vodo bodo potem lahko varno reciklirali, delavci pa bodo lahko začeli dolgoročna popravila sistemov hlajenja. Na drugi strani pa se bo pojavila težava, kaj narediti z radioaktivno goščo, ki jo bodo odstranili iz vode. Pričakujejo, da se je bo nabralo približno 2.000 kubičnih metrov.