V škotski pokrajini Dumfries in Galloway na skrajnem jugozahodu so poplave odnesle dva mostova, začasno so ustavili železniško povezavo med krajema Carlisle in Dumfries. Policija je sporočila, da gre za najhujše poplave v pokrajini v zadnjih letih, poroča BBC.

Nekoliko vzhodneje, v mestu Hawick, so v strahu pred uničenjem stanovanj evakuirali več ljudi, a je v četrtek zvečer gladina reke Teviot začela upadati, zato so se ljudje lahko vrnili na domove. V mestu Peebles, prav tako na jugu Škotske, so zaradi poplav zaprli šole.

V petek zjutraj je škotska agencija za zaščito okolja (SIPA) imela objavljenih še 14 opozoril za poplave. Na jugu in zahodu države so zaradi poplav sicer zaprli več šol, prizadet je bil tudi javni prevoz. Meteorološke službe opozarjajo na nadaljevanje deževnega vremena, policija voznike opozarja na nevarnost stoječe vode in možnost cestnih zapor.

Poplave pred podnebnim vrhom

Poplave na Škotskem so izbruhnile le nekaj dni pred začetkom težko pričakovanega velikega podnebnega vrha COP26, na katerem bodo svetovni voditelji razpravljali o podnebnih spremembah in ciljih za zmanjševanje globalnega segrevanja.

Evropska komisija na svoji spletni strani opozarja, da sta močno deževje in erozija v priobalnih območjih posledica globalnega segrevanja. "Močno deževje in drugi ekstremni vremenski pojavi so vse pogostejši. To lahko privede do poplav in zmanjšanja kakovosti vode, pa tudi do zmanjšanja razpoložljivosti vodnih virov v nekaterih regijah," opozarjajo in dodajajo, da severna Evropa postaja precej vlažnejša, zimske poplave pa bi lahko postale nekaj običajnega.

Protesti pred podnebno konferenco