Foto: BoBo
Foto: BoBo

Julij je bil tudi precej suh, na nekaterih postajah je padla le tretjina do polovica pričakovanih padavin, je za STA julijsko vremensko dogajanje povzela meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik.

Julijska vročina je letos vrhunec dosegla 23. julija, ko je bila izmerjena tudi najvišja temperatura v letošnjem letu. V Dobličah pri Črnomlju se je ogrelo do 39,4 stopinje Celzija, kar je tudi absolutno najvišje izmerjena temperatura v juliju na tej lokaciji.

Rekordi v zgodovini

Agencija RS za okolje (Arso) ima v mreži merilnih mest po državi več kot 100 samodejnih meteoroloških postaj, kjer merijo temperaturo zraka. In na 20 postajah so izmerili absolutno najvišjo julijsko temperaturo. Lokacije merilnih mest so se sicer skozi zgodovino spreminjale. Samodejna postaja v Dobličah deluje od leta 2002, klasične meritve pa se na tej lokaciji izvajajo že od leta 1988.

Najvišja julija izmerjena temperatura v Sloveniji ostaja 40,6 stopinje Celzija, kolikor so v Črnomlju na tamkajšnji klasični postaji, ki je bila postavljena v središču mesta, izmerili 5. julija 1950 ob 15. uri. Medtem v Sloveniji absolutni temperaturni rekord ostaja 40,8 stopinje Celzija, izmerjen 8. avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki.

Visoka temperatura več dni zapored

Julija letos so pristojni izmerili tudi zelo veliko zaporednih dni s temperaturo nad 35 stopinj. Izstopa predvsem primorski konec, saj so tam izmerili od štiri do sedem zaporednih dni, ko se je najvišja temperatura povzpela nad 35 stopinj. Največ takšnih dni so izmerili v Biljah, Dolenjah pri Ajdovščini, Volčah pri Tolminu in Podnanosu, in sicer sedem, v Vedrijanu so izmerili šest takih dni zapored, v Godnjah na Krasu, Škocjanu in Kubedu pa štiri.

Pred nami vroč konec tedna

Vročina se napoveduje tudi za prihodnje dni. "Temperatura bo znova naraščala, pričakujemo, da bodo najvišje temperature v petek ali soboto. V notranjosti države bo temperatura nekje okoli 35 stopinj, najvišje pa trenutno kaže, da bodo spet na Goriškem, okoli 37 in 38 stopinj Celzija," je povedala dežurna meteorologinja.

Največja verjetnost za nevihte bo v torek. Večji del notranjosti države bi lahko zajela ploha ali nevihta, še posebej v popoldanskem času.