Aktualni Arsov sušomer. Foto: Arso
Aktualni Arsov sušomer. Foto: Arso

Huda suša vlada na jugozahodu države. Na udaru so Obala in Kras, Vipavska dolina. "Zelenjava, sadje, breskve, tudi vinska trta začenja že kar dobro čutiti pomanjkanje vode. Lahko rečem, da kar na splošno so zadeve kar hude," je ponazoril direktor kmetijskega zavoda Nova Gorica Branko Radikon.

Suša je tudi že v Posočju, kjer bo največja težava zagotavljanje krme za govedo in drobnico. "Veliko težav bodo imeli letos živinorejci tudi za zagotovitev ustrezne količine krme za živino. Velika verjetnost je, da bo treba posegati po drastičnih ukrepih, zmanjševati stalež živine na gospodarstvu," je nadaljeval Radikon.

Sorodna novica Za jesen v Evropi napovedane bolj sušne razmere kot običajno

Na to problematiko opozarja tudi predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič: "Težava bo, kako se bodo znašli živinorejci, ker so razmere na trgu žit in krme zelo negotove, cene izredno visoke."

Kmetijska svetovalna služba že zbira podatke o škodi. "Podatke bomo imeli v ponedeljek in potem bomo videli, ali lahko damo predlog vladi, da bo razglasila naravno nesrečo za sušo v kmetijstvu in potem sprožila interventni zakon za pomoč kmetom," je izjavil Žveglič.

Kar nekaj dni bi moralo deževati – a počasi, ne z nalivi –, da bi kaj pomagalo, pravijo kmetovalci. Kot pa kaže, izboljšanja razmer v kratkem ni pričakovati.