Foto: Reuters
Foto: Reuters

V soboto zjutraj je po Kanadi divjalo 426 požarov, od tega 144 v Quebecu. Požari so poleti v Kanadi pogosti, a obseg letošnjih in tako zgodaj je neobičajno.

Divjanje ognjenih zubljev tako na obali Atlantika kot Tihega oceana je z domov pregnalo na tisoče Kanadčanov, dim pa se je širil daleč naokoli, težave z dihanjem so imeli prebivalci vse od Toronta do New Yorka.

Zvezni vremenoslovec Gerald Cheng je danes dejal, da napoved kaže na začetek dežja v nedeljo v Ontariu in Quebecu, kar naj bi pomagalo pri odpravljanju dima v zraku. V torek naj bi začelo deževati v severnih predelih Quebeca, kjer divjajo največji požari, a naj ne bi padlo veliko dežja, je opozoril Cheng. "Zaskrbljeni smo, da ne bo veliko dežja."

Do ponedeljka se bo število gasilcev, ki se v Quebecu bojujejo z ognjem, povečalo na približno 1200, na pomoč prihaja tudi več kot 100 gasilcev iz Francije. Provinca Quebec je večja, kot je ozemlje Nemčije, Španije in Francije skupaj, v njej pa živi 8,5 milijona ljudi.

"V prihodnjih nekaj dneh ostaja tveganje kritično. A prihod francoskih gasilcev bo pomagal," je dejala ministrica Quebeca za gozdove Maite Blanchette Vezina.

S severa Quebeca so evakuirali več kot 13.000 ljudi. Vezina je povedala, da je več cest, ki so jih zaprli, znova odprtih, kar kaže, da se stvari premikajo v pravo smer. Glede vračanja evakuiranih ljudi na svoje domove pa je minister Quebeca za javno zdravje Francois Bonnardel dejal, da so stvari do ponedeljka še preveč problematične.

Medtem so oblasti v Britanski Kolumbiji glede vračanja na domove previdne, saj gasilcem boj proti ognju ne uspeva tako hitro, kot bi si želeli. "Za zdaj je zelo suho. Bodimo previdni, da se izognemo katastrofalni sezoni požarov," je dejal premier Britanske Kolumbije David Eby.