Washington. Foto: Reuters
Washington. Foto: Reuters

Na začetku dneva so v številnih zveznih državah še vedno veljala opozorila zaradi onesnaženosti zraka.

Kakovost zraka se je v noči na danes občutno izboljšala v večjem delu severovzhoda ZDA in v dolini reke Ohio. V Washingtonu je bila kakovost zraka veliko boljša kot v zadnjih dneh. Indeksi kakovosti zraka so se na območju okoli glavnega mesta gibali med 60 in 80, kar je precej manj kot v četrtek, ko je njihova vrednost dosegala skoraj 300.

Po indeksu kakovosti zraka, ki ga ameriška agencija uporablja za merjenje onesnaženosti zraka, namreč raven 50 ali manj velja za dobro, vse nad 300 pa za nevarno, ko tudi zdravim ljudem svetujejo omejitev dejavnosti na prostem.

V zadnjih dveh dneh sta New York in Washington izmerila najhujšo onesnaženost s škodljivimi delci v zgodovini, zaradi česar so odpovedali športne tekme, v šolah pa dejavnosti na prostem. Predsednik ZDA Joe Biden je dogajanje označil za še en oster opomin na posledice podnebnih sprememb.

Kljub izboljšanju je bila danes na nekaterih območjih onesnaženost zraka še vedno nevarna za zdravje, na primer v mestu Dover v zvezni državi Delaware, kjer je bila vrednost škodljivih delcev okoli 125. Vrednosti nad 100 pomenijo nevarnost za ranljive skupine prebivalstva, nad 200 pa so vsi izpostavljeni tveganju škodljivih učinkov na zdravje.

V Kanadi gori več kot 400 požarov

V Kanadi še vedno gori več kot 400 požarov, največ v Quebecu, ki je vir onesnaženosti zraka na severovzhodu ZDA. Požari so v zadnjih tednih uničili približno 3,8 milijona hektarjev kanadskih gozdnih površin. Skupno je zaradi požarov razseljenih že 20.000 ljudi, oblasti pa so druge države zaprosile za pomoč.

V Filadelfiji danes še vedno velja oranžna stopnja onesnaženosti zraka, vendar se je dim iz New Yorka večinoma razkropil, saj je v dolino reke Hudson prihajal čistejši zrak. Na srednjem zahodu in ob Velikih jezerih je bila večina krajev pod oranžnim pragom, razen Detroita in Columbusa v Ohiu ter dela zahodnega Kentuckyja.

Danes pričakujejo izboljšanje skoraj povsod, ker naj bi veter odnesel slab zrak nad Atlantski ocean. V mestu New York je danes celo mogoče videti oblake na nebu in vrhove stolpnic, ki so bili v sredo povsem zakriti z oranžno meglico. Znanstveniki opozarjajo, da je mogoče pričakovati še več takšnih ekstremnih vremenskih dogodkov.

Dim, ki je ta teden spremenil modro nebo, je škodljiva mešanica delcev in plinov, ki se lahko širi na velike razdalje in škoduje vsem. Številni mikroskopski delci se prikradejo v pljuča in otežijo dihanje. Drugi dražijo kožo, grlo in oči. Nekatere kemikalije se hitro razpršijo, druge pa lahko v ozračju ostanejo več mesecev.

Washington v četrtek. Foto: Reuters
Washington v četrtek. Foto: Reuters

Norveško dosegel dim kanadskih gozdnih požarov

Dim požarov, ki so v pretekih tednih zajeli kanadske gozdove, je ta teden dosegel Norveško, je danes sporočil norveški inštitut za podnebne in okoljske raziskave (NILU).

Meritve so sicer pokazale, da so koncentracije dima nizke, ta pa naj ne bi povzročil nobene okoljske problematike ali škode za zdravje prebivalcev.

"Od ponedeljka zaznavamo zelo šibke koncentracije dima, zlasti na observatoriju Birkenes na jugu Norveške," je dejal raziskovalec inštituta Nikolaos Evangeliou in pojasnil, da se koncentracija dima v prihodnjih dneh verjetno ne bo bistveno povečala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Biden je v sredo kanadskemu premierju Justinu Trudeauju ponudil dodatno pomoč ameriške vlade v boju proti požarom zgodovinskih razsežnosti. ZDA so do zdaj v Kanado napotile 600 gasilcev in opremo.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je v četrtek sporočil, da je Evropska komisija na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite. Francija, Španija in Portugalska so medtem že ponudile znatno število gasilcev, ki bodo priskočili na pomoč kanadskim in drugim reševalcem.