Kerry in Šje na enem od zasedanj pred sklenitvijo pariškega podnebnega sporazuma leta 2015. Foto: EPA
Kerry in Šje na enem od zasedanj pred sklenitvijo pariškega podnebnega sporazuma leta 2015. Foto: EPA

Izjavo sta podpisala odposlanca za podnebne spremembe obeh držav John Kerry in Šje Dženhua. "ZDA in Kitajska so zavezane sodelovanju med seboj in z drugimi državami pri spopadanju s podnebno krizo, ki jo je treba obravnavati s potrebno resnostjo in nujnostjo," piše v skupni izjavi, ki sta jo predstavnika sprejela ta teden na pogovorih v Šanghaju.

Gre za prvi obisk predstavnikov Bidnove administracije na Kitajskem, poroča BBC. Prejšnji mesec so se na Aljaski na burnih razpravah o trgovini sestali visoki uradniki obeh držav.

Izjavo o sodelovanju pri spopadanju s podnebnimi spremembami so objavili na spletni strani ameriškega State Departmenta. Državi bosta nadaljevali pogovore o konkretnih dejanjih za to, da bi lahko izpolnili cilje, določene v pariškem podnebnem sporazumu. To je omejiti dvig globalne podnebne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, pri čemer velikopoteznejši del dogovora govori o prizadevanjih za omejitev na 1,5 stopinje Celzija.

Med temi konkretnimi dejavnostmi državi omenjata različne politike, ukrepe in tehnologije za razogljičenje industrije in energetike. Med naštetimi cilji so še zeleno in podnebno odporno kmetijstvo, energijsko učinkovita gradnja in zeleni nizkoogljični promet.

Državi sta se še zavezali, da bosta državam v razvoju pomagali financirati prehod k uporabi nizkoogljične in obnovljive energije.

Greenpeace: Tega sporočila nismo pričakovali

Li Shuo iz okoljske nevladne organizacije Greenpeace je izjavo ocenil kot pozitivno. "Pošilja zelo nedvoumno sporočilo, da bosta državi pri tem vprašanju sodelovali. Pred srečanji v Šanghaju nismo pričakovali takšnega sporočila," je poudaril.

Državi sta izjavo sprejeli pred virtualnim podnebnim vrhom, ki ga bo v četrtek in petek gostil ameriški predsednik Joe Biden. Nanj je povabil 40 voditeljev držav, med katerimi so države z najmočnejšimi gospodarstvi pa tudi države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Ali se bo vrha udeležil tudi kitajski predsednik Ši Džinping, še ni znano.