Spomin na poplavljeni Žengžov. Foto: Reuters
Spomin na poplavljeni Žengžov. Foto: Reuters

Vodilni v pokrajini Henan so sporočili, da je 292 ljudi umrlo v pokrajinski prestolnici Žengžov, v mestu pa še vedno pogrešajo 47 ljudi. O sedmih žrtvah poročajo iz mesta Šinšjang, o preostalih pa iz manjših krajev. Župan Žengžova Hov Hong je dejal, da so 39 trupel našli v podzemnih garažah, šest pa v nekem cestnem predoru, poroča Guardian.

"Tisočletne poplave" so pokrajino Henan v osrednjem delu Kitajske prizadele konec julija. Narasle vode so ušle iz strug in poplavile mnoge ceste, predore in drugo prometno infrastrukturo. V Žengžovu je v le treh dneh padlo več kot 600 milimetrov dežja takšna količina v povprečju pade v enem letu.

Strokovnjaki so obsežne poplave pripisali hitri urbanizaciji, spreminjanju kmetijskih površin v urbane in podnebnim spremembam.

Poplave so prizadele 13 milijonov ljudi, uničile ali poškodovale 9.000 domov in povzročile več milijard evrov gospodarske škode. Oblasti so postale tudi tarča kritik, ker po obilnem deževju niso ustavile podzemne železnice in zaprle šol, poleg tega so bili svojci žrtev dolgo brez informacij o svojih najbližjih. Tuji mediji pa so se pritožili, da so bili v času poročanja deležni groženj in cenzure.