Učinkovitost odganjalcev komarjev je odvisna tudi od drugih okoliščin, saj so manj učinkoviti, čim toplejša je koža, učinkovitost pa je slabša tudi pri intenzivnem športnem udejstvovanju, ko se ljudje potijo. Foto: Reuters
Učinkovitost odganjalcev komarjev je odvisna tudi od drugih okoliščin, saj so manj učinkoviti, čim toplejša je koža, učinkovitost pa je slabša tudi pri intenzivnem športnem udejstvovanju, ko se ljudje potijo. Foto: Reuters
Najboljša zaščita pred komarji običajna razpršila

Zveza potrošnikov (ZPS) je skupaj z nekaterimi drugimi potrošniškimi organizacijami na testu preizkusila različne vrste izdelkov, ki obljubljajo, da bodo odgnali komarje. Poleg učinkovitosti običajnih razpršil so preizkusili novejše inovacije, kot so zapestnice, obeski za ključe ter aplikacije za pametne telefone, ki naj bi odganjale komarje.

"Princip delovanja repelentov (sredstva, ki ščitijo pred piki žuželk) je, da pri žuželkah blokirajo receptorje, s katerimi zaznavajo človekov vonj, ali pa, da izdelki oddajajo takšen vonj, ki žuželke odganja. Najbolj znana in tudi najbolj raziskana učinkovina v repelentih, ki nas varuje pred piki komarjev, je dietiltoluamid ali DEET. Poleg njega proizvajalci uporabljajo tudi icaridine in IR 3535 ali EBAAP. Zeliščne sestavine, zlasti olja, pridobljena iz različnih rastlin (citronela - limonina trava, listi evkaliptusa), so alternativne rešitve," delovanje odganjalce komarjev opisujejo v ZPS-ju.

Pikanje 200 samic komarjev
"Vsak izdelek so preizkusili štirje udeleženci. Potem ko smo jim v laboratoriju dobro umili roko z milom brez vonja in jo razkužili, smo na podlaket nanesli izdelek za odganjanje komarjev. Pol ure po nanosu je vsak prostovoljec za tri minute potisnil roko v posebno kletko, v kateri je bilo po 200 samic dveh vrst komarjev (eni pikajo podnevi, drugi ponoči)," je praktični del testiranja predstavila Urša Šmid Božičevič iz osrednje slovenske potrošniške organizacije.

"Dnevni komarji so najbolj odporni proti repelentom in če je izdelek uspešen pri odganjanju te vrste komarjev, je zelo verjetno, da bo uspešno preprečil tudi pike komarjev drugih vrst. Postopek smo nato v naslednjih osmih urah ponavljali vsake pol ure, oziroma do izteka delovanja repelenta, kot ga je navedel proizvajalec," je še poudarila in dodala, da so po nanosu še 24 ur opazovali udeležence, če bi se pri njih pojavila alergična reakcija, npr. rdečica na koži, srbenje, vnete oči ali slabost, vendar pri nobenem niso opazili neprijetnih stranskih učinkov.

Najboljši so klasični odganjalci
Na testu so se najbolje izkazala razpršila, ki vsebujejo eno od poznanih učinkovitih kemikalij, najpogosteje DEET, IR3535 ali Icaridin, učinkovitost pa je bila odvisna tudi od koncentracije aktivne sestavine in drugih snovi v izdelku. "Žal so se 'naravni' izdelki, ki vsebujejo eterična olja, pri odganjanju komarjev izkazali za manj učinkovite," je ob predstavitvi rezultatov še razkrila Urša Šmid Božičevič.

Najboljša zaščita pred komarji običajna razpršila