Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Oljčna olja so med najbolj potvorjenimi živili. Ker so v preteklosti zaradi potvorb ljudje tudi umirali, velja zanje posebna zakonodaja. Ta je tudi v Evropski uniji zelo stroga. Naša uprava za varno hrano je Laboratoriju za oljčno olje v Izoli poslala v preverjanje 30 vzorcev in več kot polovica olj ni ustrezala deklaracijam na steklenici. S polic so umaknili skoraj 2000 različnih pakiranj oljčnih olj.

Sorodna novica Na policah tudi lažno ekstra deviško oljčno olje

Uprava za varno hrano je preverila olja na trgovskih policah, ki so prihajala iz Slovenije, Evropske unije, nekaj vzorcev tudi iz tretjih držav. Pri kemični analizi sta odstopali dve olji – v enem je bilo primešano rafinirano olje, drugo pa je bilo celo lampante, ki nikakor ne bi smelo priti na trg. Več odstopanj je bilo pri organoleptičnih preiskavah.

"Od teh 30 vzorcev je bilo 18 takšnih, ki so bili ugotovljeni kot neskladni. Se pravi, da se je z organoleptičnih preizkusom izkazalo, da niso ekstra deviška, ampak deviška," je povedala Nadja Škrk z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

In torej nižje kakovosti. Tudi cena teh olj se močno razlikuje. Rezultati so prišli pozno, ker se 8 strank ni strinjalo z ugotovitvami in so morali poslati vzorce v 16 tujih laboratorijev na dodatne analize. "V nobenem primeru ni bila izpodbijana naša ugotovitev oziroma ugotovitev našega laboratorija," je dejala Škrkova.

To je za laboratorij Inštituta za oljkarstvo, ki izvaja analize, obenem veliko priznanje. "Smo dobri 'čistilci' slabega oljčnega olja. Seveda v sodelovanju z upravo za varno hrano, ki skrbi za to, da so ti redni monitoringi vsako leto," je pojasnila Milena Bučar Miklavčič z Laboratorija za oljčno olje.

Letos so zaradi odstopanj in napak s polic umaknili 1990 oljčnih olj različnih pakiranj. Seznam kršiteljev pa bo uprava za varno hrano objavila v svojem letnem poročilu.

Epidemija ponarejenih oljčnih olj