Kras so lani prizadeli obsežni požari. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje
Kras so lani prizadeli obsežni požari. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje

Posameznim kmetijskim zemljiščem znotraj agrarne skupnosti Divača se je boniteta povečala tudi za šestkrat, s šestih je poskočila na 41 bonitetnih točk. To je le en primer, na Krasu jih je še več, je poudaril predsednik Združenja predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije Damijan Pobega.

"Sprememba ima močan vpliv na agrarne skupnosti oziroma na njihove člane, saj so te lastnice večjih površin, slabo rodovitnih zemljišč, ki po novi ureditvi sodijo skoraj med prvovrstna kmetijska zemljišča – tako je vsaj mnenje strokovnjakov geodetske uprave. To za sabo potegne od dvakrat do petkrat večji davek, katastrski dohodek, nadomestilo za vzdrževanje gozdnih cest, članarino v Kmetijsko-gozdarski zbornici in osnovo za socialne transferje in še bi lahko naštevali," je pojasnil.

Prepričan je, da je Gurs naredil napako, kmetje pa jo morajo dokazovati sami. Kako? S samostojno preverbo bonitetne točke, ki pa ni poceni.

Druga možnost je pritožba čez odmero dohodnine oziroma čez tisti del, ki govori o osnovi iz dohodkov iz kmetijske dejavnosti. Tukaj je bilo kar nekaj pritožb. Kdaj bodo pritožbe rešene, se pa še ne ve.

Na nedavnem sestanku so izvedeli, da bo geodetska uprava popravila napako, a le za nekatera kraška zemljišča, pravi direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Janez Pirc. "Povedali so nam, da bodo tam, kjer je bil lani požar, po uradni dolžnosti to spremenili," je dejal Pirc.

Ustanovljena je delovna skupina, znova bodo sedli za mizo septembra.