Foto: Bobo/Tim Vengus
Foto: Bobo/Tim Vengus

Začela se je žetev ječmena in oljne ogrščice v Pomurju. Spravilo pšenice bodo začeli v prihodnjih dneh. Odkupna cena na svetovnih borzah je ta hip vsaj 50 evrov nižja od stroškov pridelave, opozarjajo. Izgubo pa so imeli že lani. "Pozivamo ministrico in vlado, da se pokrije škoda že za lansko leto. Takrat smo imeli ta denar in prav je, da smo ga takrat namenili za poplavljence," je povedal predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič.

Kot pravijo kmetje, bi morali, če želimo, da samooskrba s slovenskim kruhom ne bo še bolj upadla, znova uvesti subvencije za poljščine. Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, je povedal, da kaže, da bo letos žito sektor, ki je v težavah. "V strateškem načrtu smo se dogovorili, da bo proizvodnja vezana in da bomo po dveh letih znova naredili račune in se bo pokazalo, katera je tista panoga, ki je v težavah," je dejal.

Odnosi med deležniki v pridelavi in predelavi pšenice niso urejeni. Kmetje delajo z izgubo, potrošnik pa plačuje drag kruh, opozarjajo. Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Milan Unuk je opozoril, da bi se morala cena kruha za 50 odstotkov znižati. "Če bi bila država in trgovci pošteni," je sklenil.

Če vlada opozorilom ne bo prisluhnila in ne bo pomagala, kmetje napovedujejo, da bo že prihodnje leto na slovenskih poljih zasajene bistveno manj pšenice kot letos.

V Pomurju se je začela žetev