Sončnice so bogata paša za čebele in tudi za druge žuželke. Foto: EPA
Sončnice so bogata paša za čebele in tudi za druge žuželke. Foto: EPA

V preteklih letih je zvezi s sodelovanjem s partnerji uspelo povečati posejanost ajde kot tudi njeno uporabo v prehrani. Primer dobre prakse so nadgradili s setvijo sončnic, s čimer želijo prispevati k ohranjanju narave in čebel.

Sončnica je namreč bogata paša tako za čebele kot tudi za druge žuželke. Semena sončnic so pomembna hrana za živali in ljudi, pove vodja projekta Nataša Klemenčič Štrukelj in doda: "Gospodarsko je zanimiva tudi za kmeta, ki mu nudi dodaten vir dohodka, kot tudi za slovenskega potrošnika, ki vedno bolj ceni lokalno oziroma doma pridelano hrano."

Drago Škamperle iz Senožeč se je za setev sončnic odločil zaradi kolobarjenja. Tako bo poskrbel, da bo zemlja zdrava, brez škodljivcev, obenem pa je čebelam, ki jim v tem letnem času hrane primanjkuje, omogočil pašo. "Spomladi nisem imel kaj drugega posaditi in sem se odločil za sončnice. Vsak dan je na njih polno čebel. Semena bom pozimi porabil za krmljenje ptičev."

Projekt Čebelarske zveze Slovenije povezuje veliko partnerjev, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, biotehniko, hortikulturo, sodelujejo s pristojnima ministrstvoma, gospodarsko zbornico, oljarnami in pekarnami. Kmete želi spodbuditi k setvi, da bi jim s prodajo tako semen kot sončnic omogočili dodatni zaslužek.