Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Tina Kosec
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Tina Kosec

Poslanska skupina NSi-ja je zaradi neodzivnosti uprave za varno hrano pri zagotavljanju varne hrane pozvala k sklicu nujne seje odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Uprava ima z zakonom jasno določene pristojnosti. Tudi varovanje zdravja je prva naloga vseh organov v tej državi in tako tudi uprave, ki ima to zapisano tudi v svoji preambuli delovanja," je na novinarski konferenci poudarila poslanka Vida Čadonič Špelič.

Vendar pa po njenem mnenju uprava, ki deluje znotraj ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ne opravlja svojega dela. "Žal smo bili v preteklosti prevečkrat priča, da je uprava slabo opravila svoje delo, to se pravi, da je naredila premalo ali sploh ni opravila nadzora, ko ga je pa opravila, je neučinkovito ukrepala ali sploh ni ukrepala," je zatrdila.

Sorodna novica Koliko sliv in breskev, obogatenih z nedovoljenim pesticidom, so pojedli slovenski potrošniki?

Sporni pesticid v hrani

Ob tem je spomnila na letošnje poletje, ko je v javnost prek medijev prišla vest, da so slovenski potrošniki poleti zaužili več ton srbskih breskev in poljskih sliv z vsebnostjo pesticida klorpirifos. Zdi se ji sporno, da so javnost o tem obvestili mediji, in ne uprava za varno hrano. "Uprava ni obvestila javnosti, še več, na vprašanje novinarjev ni odgovorila, pri katerih trgovcih se sporna živila nahajajo, temveč je rekla, da gre za poslovno skrivnost. Kaj je večja vrednota kot javno zdravje in kateri dobiček upravičuje neukrepanje oziroma izgovor o poslovni skrivnosti," je dejala.

Sorodna novica TV SLO: Reklamirane ribe v Marinbluju prepakirajo in pošljejo v trgovine. Podjetje to zanika.

Zakaj niso zaprli Marinbluja

Spomnila je tudi na primer podjetja Marinblu, kjer je bilo jasno, da ima uprava zakonsko podlago, da bi takoj podjetje zaprla, pa ga ni.

Prepričana je, da je bila ukinitev samostojne službe za odnose z javnostmi v okviru uprave za varno hrano in njen prenos na kmetijsko ministrstvo napaka, saj je po njenem mnenju "že naravni konflikt interesov med upravo in med ministrstvom". Kot je pojasnila, ministrstvo spodbuja proizvajalce k veliki proizvodnji, uprava pa te proizvajalce nadzira.

Dvomi o kakovosti vodenja

Opozorila je tudi na zadnje kadrovske menjave na upravi in izrazila željo, da bi bila uprava za varno hrano politično neodvisen organ, ki bi ga vodila kompetentna oseba. "Upravo bi morala voditi kompetentna oseba s hrbtenico, ki ve, kaj je prav, in se ne upogiba ne želji politike ne želji kapitala," je dejala.

V stranki zato želijo o tem razpravljati na odboru DZ-ja za kmetijstvo in ponovno pozvati pristojne, naj opravljajo svoje delo odgovorno. Po njenih besedah je namreč uprava za varno hrano pomemben organ, ki je vpet neposredno v Bruselj, zato bi med drugim moral učinkovito zagotavljati nadzor, analize tveganja in obveščati potrošnike. Prepričana je, da bi se lahko s sistematskim delom lahko izognili nadaljnjim primerom prodajanja neprimerne hrane.