Opustošene slovenjgraške jagode. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Opustošene slovenjgraške jagode. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Sorodna novica Škodo si je ogledala tudi ministrica Irena Šinko. Rudi Medved: Država mora pomagati hitreje.

Na širšem Celjskem in Koroškem je poškodovanih ali uničenih 160 hektarov hmeljišč, 150 hektarov pa v vinogradništvu, najslabše so jo odnesli na Kozjanskem.

Prizadeti so tudi ozimna žita in koruza, precejšnjo škodo so utrpeli tudi tržni pridelovalci jagod, vrtnin in drugih posevkov.

"Pri jagodah letos ne bo pridelka in tudi pri drugih močno prizadetih kulturah ne, tako da je tu treba uporabiti zaščitna sredstva, aminokisline, fungicide. Odvisno je od starosti nasada, tu v Slovenj Gradcu je prvi letnik in si bo ustrezno opomogel, pač bo pridelek v prihodnjem letu," je povedal Stanko Jamnik, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Celje.

Ob sončni pripeki so obtolčene jagode vidno venele, danes so jih poškropili, pozneje jih bodo porezali: rešili so jih le nekaj kilogramov, še za marmelado so komaj dobre, je povedala prizadeta lastnica. "Po 10. uri je bilo že vse bolj kot ne mehko, gniloba, ko nastopi sonce, vročina, je to propad sadeža," je povedala Darinka Knap. K sreči so nasad jagod, tudi aronijo, ki je 80-odstotno prizadeta, zavarovali, a takoj bodo začeli postavljati protitočne mreže.

Škoda je velika

Škoda je na širšem Koroškem in Celjskem velika. "Najbolj prizadeta so hmeljišča, 160 hektarjev je uničenih, ne bo pridelka, nekaj je tudi poškodovanega, potem seveda vinogradništvo, ocena je, da na 150 hektarjih tudi ne bo trgatve," je pojasnil direktor KGZ-ja Celje Jamnik.

Škodo pa bodo v celoti zbrali in ovrednotili od ponedeljka naprej, tudi v Slovenj Gradcu, kjer so morali aktivirati štab civilne zaščite, delalo je več kot 130 ljudi. "Z infrastrukturo je k sreči tako, da je bilo več manjših nanosov mulja," je povedal Marijan Klemenc, poveljnik Civilne zaščite Slovenj Gradec, in dodal, da se bojijo plazov.

Težave so imeli tudi v slovenjgraški bolnišnici, a so poplavljene prostore že usposobili. "Naredili smo tudi popis škode, v ponedeljek pa imamo sestanek z zavarovalnico in bomo določili dokončno višino škode, ki je bila narejena," pa je povedal Sandi Javornik, pomočnik direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Predvidevajo, da bo škode več kot 25 tisoč evrov, poplavljeni so bili dializni center, patologija, lekarna in transfuzijski center ter diabetična ambulanta, ki jo bodo usposobili za delo šele v ponedeljek.

Toča kosila po hmeljiščih, vinogradih in jagodah