Foto: Zveza slovenske podeželske mladine
Foto: Zveza slovenske podeželske mladine

Kmetje so na svojih zemljiščih zakurili manjše kresove v znak neodobravanja in nestrinjanja s kmetijsko politiko v Sloveniji. "Lahko si le mislimo, da so plameni simbol goreče želje po hitrih in nujnih spremembah," so zapisali na Facebookovi strani Zveze slovenske podeželske mladine.

Eden od pobudnikov prižiganja kresov iz Spodnje Savinjske doline je za N1 povedal, da naj bi kmetje ob 18. uri skupaj prižgali približno 30 kresov v Šmarju pri Jelšah, Šentjurju, Domžalah, Lukovici in tudi drugod. Kresove so prižigali na svoji zemlji ob glavni cesti ali avtocesti, ki je od cestišča varno oddaljena, je pojasnil.

Povedal je tudi, da so novi ekipi na kmetijskem ministrstvu pripravljeni dati čas, da se izkaže, čeprav se ne strinjajo s kmetijsko politiko vlade.

Akcijo prižiganja kresov je na družbenem omrežju X delil tudi poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek in ob tem zapisal, da bodo kresovi goreli v podporo nemškim kmetom, zaradi nestrinjanja s kmetijsko politiko v Sloveniji ter v znak neodobravanja imenovanja nove ekipe na kmetijskem ministrstvu.

Nemški kmetje so ta teden večkrat protestirali zaradi vladnih načrtov za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu. Kmetje so s traktorji zaprli več cest in ulic po državi in povzročili kaos v času jutranjih konic.