Sprva dober posel se je zaradi padca cen industrijskega alkohola spremenil v nič kaj donosnega. Foto: BoBo
Sprva dober posel se je zaradi padca cen industrijskega alkohola spremenil v nič kaj donosnega. Foto: BoBo

S krizno destilacijo vina je bilo še pred zadnjo trgatvijo umaknjenih sedem milijonov litrov vina tridesetih vinarjev, največ iz velikih kleti. Ti so vino destilirali v tujini, zlasti v Italiji. Srednje veliki vinarji so se za destilacijo dogovorili s slovenskimi žganjarji. "Tukaj so bile na začetku in skoraj do zdaj zelo velike težave. Predvsem ne pri nas in vinogradnikih, ampak na finančnem in kmetijskem ministrstvu," je za Televizijo Slovenija dejal žganjar Martin Ficko.

Kot je pojasnil vinar Boštjan Protner, so bili zapleti predvsem z nejasnostjo poteka postopka. "Nam so rekli, da dobimo izjavo od destilarne, da je bilo vino destilirano, in s tem v bistvu to stvar rešimo. Potem smo na vrat na nos, mislim, da je bil rok manj kot pet dni, vseeno morali položiti varščino," je dejal.

Komaj dovolj za pokritje stroškov

Varščina sicer znaša 110 odstotkov. Protnerjevi so nato za vino, ki je bilo destilirano pred koncem lanskega leta, dobili 80 centov za liter, na vračilo varščine pa še čakajo. "Vprašanje, kakšna pomoč je to. In zdaj se spet že sprašujemo, kaj to pomeni za naprej, ker v letu 2021 bo definitivno spet destilacija, Evropska komisija je to že sprejela in upam, da bomo lažje to reševali in da ne bomo spet tako zakomplicirali," je dejal Protner.

Tudi za žganjarje se je sprva dober posel zaradi padca cen industrijskega alkohola spremenil v nič kaj donosnega. Ficko je dejal, da so bile v prvih pogovorih cene za kar 200 odstotkov višje, kot so trenutno. Poudaril je, da bodo zdaj komaj pokrili stroške. Medtem pa razkužila, ki bodo posredno nastala s krizno destilacijo, ohranjajo ceno.

Ob kopičenju zalog vina možna krizna destilacija