Minister Marjan Šarec je obiskal Štajersko. Foto: Twitter (Ministrstvo za obrambo)
Minister Marjan Šarec je obiskal Štajersko. Foto: Twitter (Ministrstvo za obrambo)

Agencija RS za okolje je zaradi pričakovanih obilnih padavin za severovzhodno Slovenijo za torek izdala rdeče opozorilo za območje ob rekah Pesnica in Ščavnica, ki lahko poplavita v večjem obsegu, ter za reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke.

Na območju Šentilja obilne padavine še vedno povzročajo poplave in plazove. Dež se sicer nekoliko umirja, vendar je stanje kljub temu zelo nepredvidljivo. Na terenu je trenutno okoli 100 ljudi, v sredo jim bo na pomoč priskočila tudi Slovenska vojska, je za STA pozno zvečer pojasnila vodja Civilne zaščite Šentilj Valentina Ošlovnik. "Stanje se spreminja iz minute v minuto, zadeve rešujemo sproti," je povedala. Ob tem je dodala, da je ogroženo celotno območje Šentilja, najhuje pa je od Dobrenja do Štrihovca in od Zgornje do Spodnje Velke.
Voda dre z bregov, nastajajo hudourniki. "Iz še ene hiše smo morali izseliti ljudi, saj je tam zaradi hriba, ki prihaja navzdol, prenevarno zanje," je dodala. Zaprtih je tudi več cestnih odsekov. Ekipe danes ne bodo šle domov, za pomoč so prosili tudi vse gasilce, je še povedala vodja Civilne zaščite Šentilj.

Kot je za Odmeve poročal Marko Štor, so v Šentilju, Cirkulanah in Ormožu našteli več kot 50 plazov. Na nekaterih odsekih sta poplavljali tudi Pesnica in Ščavnica, v večernih urah se je povečalo tudi število prečrpavanj vode iz hiš. Na Ptuju se je okoli osme ure oglasila celo sirena za nevarnost.

Krka in Kolpa še naraščata

O plazovih poročajo iz občin Ptuj, Sveta Trojica, Sveta Ana, Sveti Andraž, Sveti Jurij, Sveti Tomaž, Ruše, Središče ob Dravi in Šentilj. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode so povzročili tudi v naravi, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Reke še naraščajo, razlivata se Krka in njeni pritoki ter Kolpa.

Za sanacijo plazov je bilo danes aktiviranih 18 gasilskih enot. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Na območjih regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto so gasilci danes odpravljali posledice obilnega deževja, v 52 dogodkih je bilo aktiviranih 43 gasilskih enot.

Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile več cestišč. V naselju Boračeva v občini Radenci in v naselju Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je potok prestopil bregove.

V sredo bo visoka tudi Mura

Po podatkih Agencije RS za okolje se Krka razliva ob celotnem toku, zvečer in ponoči pa bo poplavljala na območju pogostih poplav. Naraščala bo tudi v sredo, v spodnjem toku predvidoma do popoldneva. Poplave ob Krki se bodo v sredo nadaljevale, poplavljene površine pa se bodo večale. Močno narašča tudi Kolpa, ki se trenutno razliva v srednjem toku.
V prihodnjih urah in v prvem delu noči bodo ob močnejših nalivih ponovno narasli vodotoki s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v Halozah. Mogoča so poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Poplavijo lahko Dravinja, Ščavnica in Pesnica, visoka bo tudi Mura, ki se v sredo lahko razlije znotraj protipoplavnih nasipov.

Poplavljena Krka. Foto: MMC RTV SLO/Marinka Jordan
Poplavljena Krka. Foto: MMC RTV SLO/Marinka Jordan

Minister za obrambo Marjan Šarec je skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom preveril stanje na Štajerskem ter si ogledal priprave pripadnikov civilne zaščite in drugih pristojnih služb, s katerimi želijo prebivalce kar najbolj zaščititi pred posledicami obilnih padavin.

Vodne gladine se lahko v naslednjih urah še povišajo. Po mojih informacijah je Selniški potok že prestopil breg, enako se lahko zgodi tudi z drugimi vodotoki. Če bo tako, bomo imeli kar težke razmere, in zato smo se že v ponedeljek dogovorili, da bo v pripravljenosti 72. brigada Slovenske vojske, ki bo šla na teren, takoj ko bo to potrebno.

Marjan Šarec

Najprej so obiskali mariborsko izpostavo uprave za zaščito in reševanje, kjer so se seznanili s trenutnimi razmerami na terenu in načrtovanimi ukrepi v primeru njihovega poslabšanja zaradi močnega deževja na tem območju.

V nadaljevanju so si ogledali razmere v občini Pesnica in se srečali s tamkajšnjim županom Gregorjem Žmakom, obiskali pa so še Zgornje Dobrenje v občini Šentilj, kjer zemeljski plaz ogroža eno od hiš.

Šarec: 72. brigada je pripravljena

Kot je po ogledu povedal minister Šarec, so največja težava zemeljski plazovi, ki jih je zlasti na območju Pesnice in Šentilja ogromno, marsikatera hiša pa je odrezana od sveta, zato bodo, tam kjer je najhuje, aktivirali inženirsko enoto Slovenske vojske s potrebno mehanizacijo in ravnali enako kot lani v Osilnici, s čimer bodo zagotovili vsaj nujno prevoznost.

Glede plazišča v Zgornjem Dobrenju je Šarec po ogledu dejal, da se bo morala občina odločiti, kaj s tem objektom in ali bodo morda stanovalcem zagotovili nadomestne stanovanjske zmogljivosti. Na poti je tudi bivalnik. Če bo potrebno, bodo bivalnike poslali tudi drugam in tako ljudem vsaj za prvo silo zagotovili varno bivanje. Ko bo deževje ponehalo, bo treba oceniti škodo in zagotoviti nadaljnjo sanacijo, je dodal obrambni minister.

"Vodna gladina se lahko v naslednjih urah še poviša. Po mojih informacijah je Selniški potok že prestopil breg, enako se lahko zgodi tudi z drugimi vodotoki. Če bo tako, bomo imeli kar težke razmere, in zato smo se že v ponedeljek dogovorili, da bo v pripravljenosti 72. brigada Slovenske vojske, ki bo šla na teren, takoj ko bo to potrebno," je še dejal Šarec.

Reke so narasle, težave povzročala burja

Reke v vzhodni polovici države so močno narasle in lahko poplavljajo. Ponekod na Primorskem je ob tem preglavice povzročala močna burja.

Zaradi močnega vetra je bila primorska avtocesta zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je bil tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani, poroča prometnoinformacijski center.

Zaradi burje je bil prepovedan tudi promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo. Prav tako je bil prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, lažje od osmih ton na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Vipava–Ajdovščina–Selo–Ajševica–Vogrsko.

Zemeljski plaz in zapora ceste na regionalni cesti Maribor–Pernica v kraju Ložane. Foto: MMC RTV SLO/Jaša Rajšek
Zemeljski plaz in zapora ceste na regionalni cesti Maribor–Pernica v kraju Ložane. Foto: MMC RTV SLO/Jaša Rajšek

Plaz odnesel cesto Maribor–Pernica

Cesta Smednik–Kostanjevica je zaprta zaradi poplavljenega vozišča pri Zameškem. Cesta Maribor–Pernica je zaradi plazu zaprta med Malečnikom in krožiščem pri avtocestnem priključku Pernica.

V Mariboru dvema družinama odsvetovali prenočevanje doma

Razmere v Mestni občini Maribor se v zadnjih 24 urah kljub novemu deževju niso bistveno spremenile. Dodatno so danes po besedah poveljnika civilne zaščite Sama Robiča opazili en zemeljski plaz, dvema družinama pa so že v ponedeljek zvečer iz previdnosti svetovali umik iz hiš, ki jih ogrožajo plazovi.

"Pričakovali smo hujše razmere, a se napovedi za zdaj k sreči niso uresničile," je povedal Robič. "Očitno je bil dan brez dežja ugoden za situacijo, kar se tiče zemeljskih plazov in nevšečnosti z vodo," je dodal.

V ponedeljek so na območju mariborske občine našteli 14 plazov.

Po sončnem ponedeljku danes v Mariboru znova dežuje in zaradi že prej močno razmočenega terena so posvarili pred mogočimi novimi nevarnostmi. Intervencijske ekipe so že ves dan v pripravljenosti za morebiten večji obseg dejavnosti, a za zdaj ni novih večjih težav. Tudi reke in potoki za zdaj ne prestopajo bregov, je še povedal Robič.

V Hočah poplavljena klet

V Hočah so gasilci po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje danes izčrpali vodo, ki je zalila klet, skladišče in kotlovnico gostinskega objekta. V Pernici so pomagali pri delni sanaciji in pokrivanju plazu s PVC-folijo, ki ogroža gospodarsko poslopje.

Tudi v Šentilju so gasilci pomagali pri pokrivanju razmočene zemljine, ki ogroža stanovanjsko hišo in lokalno cesto, ter nudili tehnično pomoč pri čiščenju odtočnih jaškov in s tem preprečili vdor meteorne vode v gostinski objekt. S preprečevanjem plazov se ukvarjajo tudi v Lovrencu na Pohorju ter na območju Svete Trojice in Svetega Andraža v Slovenskih goricah ter Svetega Jurija ob Ščavnici.

O poplavah v severovzhodni Sloveniji poročajo iz Cirkulan, Ljutomera, Markovcev, Ormoža in Rogaške Slatine.

Burja ustavila ladijski promet

V Kopru je močna burja ustavila ladijski promet. Uprava za pomorstvo je ob 3.40 odredila zaprtje pristanišča. Na sidrišču na pol poti med Savudrijo in Benetkami je ostala tudi potniška ladja Azamara Journey, ki bi danes po napovedih pripeljala v Koper okrog 700 turistov. V Luki Koper so ustavili tudi vse pretovorne operacije z zabojniki, in sicer najprej s praznimi, nato pa so morali ustaviti tudi velika dvigala.

Poplavljeni Krka in Pesnica

Nevarnost poplav v vzhodni polovici države

Zaradi obilnih padavin in možnosti poplav je Agencija RS za okolje za danes za severovzhod Slovenije izdala rdeče opozorilo. Dež se bo čez dan okrepil, ponoči lahko pade tudi 80 litrov dežja na kvadratni meter. Po napovedih je poplave med drugim pričakovati v porečjih Krke, Kolpe in na severovzhodu Slovenije.

Vremenoslovec Branko Gregorčič je na novinarski konferenci Arsa najprej pojasnil, da k stopnji ogroženosti veliko prispevata predhodna namočenost terena in stanje vodotokov, ki je posledica padavin ob prejšnjem ciklonu. "Glavnino padavin pri nas pričakujemo v naslednjih šestih urah, ko se bodo čez BiH in severno Hrvaško k nam pomikali vedno novi padavinski sistemi," je napovedal in opozoril, da pri tem obstaja možnost močnejših nalivov. "Ravno zaradi teh močnejših nalivov, ki so morda lahko ponekod izredno izraziti, smo zaostrili stopnjo opozorila, ki je zdaj deloma celo rdeče, deloma oranžno, na nekaterih območjih pa tudi samo rumeno," je pojasnil.

Kot je povedal hidrolog Janez Polajnar, so reke precej polne zlasti v južni Sloveniji. "Kolpa se že razliva, Krka poplavlja na izpostavljenih območjih. K sreči pa so včeraj nekoliko upadle reke v vzhodni Sloveniji, to so reke, ki so poplavljale prejšnje dni, to sta Ščavnica in Pesnica. Vendar pa zaradi velike namočenosti danes popoldne in zlasti v noči na sredo pričakujemo ponovna naraščanja rek v vzhodni Sloveniji," je opozoril. Dodal je, da so sicer poplavno ogroženi tudi Pohorje, Maribor in Dravinja. Ob močnih nalivih na tem območju so verjetna poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda.

Največji pretok reke Krke hidrologi medtem pričakujejo v sredo in četrtek. "Poplavljene površine, ki so že ob Krki, se bodo jutri in v četrtek še razširile. Predvidevamo, da se bo Krka približala tudi posameznim naseljem, za zdaj pa smo po zadnjih izračunih nekoliko bolj optimistični glede največjega pretoka, upam, da Krka vendarle ne bo vstopila v naselja," je dejal Polajnar.

Gasilci že aktivirani, v pripravljenosti tudi pripadniki civilne zaščite in vojska

Sorodna novica Za torek oranžno opozorilo zaradi napovedanih močnejših padavin in močne burje

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so bili zaradi dogodkov v povezavi s poplavami v več krajih na vzhodu države aktivirani gasilci. V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je dejal, da so v pripravljenosti tudi njihove enote za prečrpavanje vode in druge tehnične enote, ki so namenjene sodelovanju v poplavah. "V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi zadnjih 24 ur vodimo aktiven dialog, jim nudimo vso podporo, v primeru potrebe pa se bodo enote zaščite in reševanja zelo aktivno vključile tudi v sam odziv," je napovedal.

Razmere na širšem mariborskem območju sta si popoldne z Bohinom ogledala tudi minister za obrambo Marjan Šarec in državni sekretar Rudi Medved.

"Po navadi odreagiramo samo na rdeče opozorilo, ampak nič ni narobe, če smo malo bolj pozorni," pa je dejal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je izdal uredbo o vzpostavitvi dodatnih ekip na ogroženih območjih. Pojasnil je, da je zaradi nevarnosti poplavljanja Krke v uredbo vključil tudi Posavje in Dolenjsko, čeprav tam velja oranžno opozorilo. Dodal je, da je v pripravljenosti za morebitno pomoč tudi četa Slovenske vojske.

"Če bo treba, bomo seveda aktivirali vse, kar imamo na razpolago. Ampak jaz sem prepričan, da ne bo tako hudo, kot zdaj kaže, in da ne bomo potrebovali kakšnih posebnih ukrepov," je dodal Šestan. Ljudi je ob tem pozval, naj bodo okrog svojih prebivališč pozorni predvsem na plazišča in pojave, ki kažejo na plazenje.

Burja in močno deževje povzročata težave

Geološki zavod prebivalce poziva k pozornemu spremljanju okolice

Na nevarnost plazov je opozorila tudi Mateja Jemec Auflič z Geološkega zavoda Slovenije. "Trenutno je položaj tak, da so bolj izpostavljeni prebivalci v vzhodnih, jugovzhodnih in severovzhodnih predelih države," je dejala in poudarila, da je ogroženost predvsem v odvisnosti od količine padavin. "Če se bodo padavine v naslednjih dneh umirile in prenehale, lahko še vedno pričakujemo nekajdnevno večjo verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, saj mora akumulirana voda v nekaj dneh odteči v zemljine," je dodala.

Geološki zavod zato prebivalce na bolj izpostavljenih območjih opozarja, naj bodo še posebej pozorni na vsa zamakanja v okolici objektov, nastanek razpok nad in pod objekti in na vse nenadne zvoke, ki bi lahko pomenili zdrse zemeljskih gmot. "Če opazijo takšne pojave, naj nemudoma pokličejo številko 112, sami pa naj se umaknejo na varno območje," je Jemec Auflič pozvala prebivalce.

Obilne padavine po Sloveniji

V četrtek in petek bo pretežno oblačno, a večinoma suho

Danes bo oblačno in deževno. Več padavin bo v južnih in vzhodnih krajih. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija. Ponoči bo dež oslabel in ponekod prehodno tudi ponehal.

Jutri bo oblačno, predvsem v notranjosti bo občasno še deževalo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne od 10 do 15, na Goriškem in ob morju okoli 18 stopinj Celzija.

V četrtek in petek bo pretežno oblačno, a večinoma suho vreme.

Hudo deževje povzročalo preglavice