Zaprta cesta na Ljubljanskem barju. Foto: BoBo
Zaprta cesta na Ljubljanskem barju. Foto: BoBo

Voda je tako zalila počitniške hišice v krajinskem parku Rakov Škocjan, tako da so morali posredovati gasilci.

Še vedno se dviguje tudi gladina Cerkniškega jezera in zaliva cesto na relaciji Dolenje jezero-Otok, ki je zaprta. Prebivalci Otoka lahko tako do Cerknice pridejo skozi vas Klance, hiše pa niso ogrožene.

Prav tako se vodostaj vztrajno dviga na Obrhu v Loškem Potoku, teren pregledujejo dežurne ekipe. Župan Loške doline Janez Komidar s strahom pričakuje sredo, saj predvideva, da bodo morali krajane Šmarate spet voziti s čolni. Kot je za STA še povedal, najbolj zaupa gasilcem, ki vodostaj nadzorujejo in so že v pripravljenosti, da v vodo poženejo čolne, če bo to potrebno.

V občini Ilirska Bistrica se voda prav tako dviga. Podtalnica je tako že začela zalivati dele cest, najbolj ogrožena je vas Bač, pa tudi Knežak.

Ljubljanica se že razliva na Ljubljanskem barju. Večjih poplav, kot so bile tiste leta 2010, na območju prestolnice in njeni okolici ni pričakovati, kljub temu pa pristojni svetujejo, naj spremljajo vodotoke in sprejmejo zaščitne ukrepe, če bi kazalo, da bodo narasli v taki meri, da bi lahko poplavili kleti.


Arso opozarja na narasle reke

Agencija za okolje (ARSO) opozarja, da so na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp reke presegle opozorilne pretoke. Trenutno se sicer že umirjajo in so začele ponekod že postopoma upadati. Opozorilne pretoke še presegajo reka Pšata, Poljanska Sora in Gradaščica.

Reka Vipava bo še naraščala in lahko poplavi. Krka poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo še povečale in so lahko po obsegu večje od običajnih.
V noči na sredo lahko močneje porastejo tudi reke na vzhodu, predvsem pritoki Savinje, Dravinja, Sotla, Mestinjščica in Mirna. Prav tako so mogoči ponovni porasti manjših rek tudi drugod po Sloveniji. Zaradi zastajanja plavja na izpostavljenih mestih lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.

Zaradi intenzivnega plimovanja je ponoči bregove prestopilo tudi morje v Piranu. Foto: Eugenija Carl

Po ledu grozijo vode
Poplave na barju in visoka voda na krasu
Poplave
Reke po Sloveniji naraščajo in poplavljajo
Po ledu grozijo vode
Poplave na barju in visoka voda na krasu
Poplave
Reke po Sloveniji naraščajo in poplavljajo