Foto:
Foto:

Po podatkih Agencije za okolje (ARSO) je letošnje sušno leto najbolj kritično v Slovenskem primorju. Letošnja vsota padavin je bila na tem območju le 250 mm, kar ni niti polovica dolgoletnega povprečja.

V Ljubljani je letos padlo 75 odstotkov običajnih padavin za prvih sedem mesecev leta, v Murski Soboti 87 odstotkov, na Goriškem 70 odstotkov ter v Novem mestu in Celju 73 odstotkov. Velik primanjkljaj padavin je z izjemo jugozahodne Slovenije predvsem posledica pomanjkanja padavin v prvih treh mesecih letošnjega leta.

Padavin letos ni primanjkovalo v Zgornjesavski dolini, kjer je zaradi obilnega julijskega deževja skorajda izenačeno dolgoletno povprečje oziroma je vsota padavin manjša le za tri odstotke. Če bi upoštevali le padavine od začetka aprila do konca julija, je v Ratečah zaradi obilnih julijskih padavin padlo kar 28 odstotkov več dežja od povprečja.

Nadpovprečno topel julij
Julij je minil tudi v znamenju precej višje temperature v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. Večina ozemlja je bila za od 2 do 3 °C toplejša kot običajno, le na severozahodu odklon ni presegel 2 °C . Letošnji julij se tako uvršča med sedem najtoplejših.

Sončnega vremena je bilo manj kot sicer le na severozahodu države in na Celjskem. Prav tako je dolgoletno povprečje preseglo sončno obsevanje. Opazne presežke so zaznali v delu Štajerske, v Ljubljani, na Notranjskem, Krasu, Goriškem in Obali.

Bistveno bolj mokro vreme je bilo severni Sloveniji , predvsem v Alpah in tudi v Prekmurju, kjer so namerili več padavin od povprečja.

G. C.