Zaplate umetnega snega na smučišču pri kraju Wildhaus v Švici ob začetku letošnjega leta. Foto: EPA
Zaplate umetnega snega na smučišču pri kraju Wildhaus v Švici ob začetku letošnjega leta. Foto: EPA

Povprečna temperatura v Evropi od začetka decembra do konca februarja je bila za 1,4 stopinje Celzija višja od povprečja na severni polobli med letoma 1991 in 2020, izsledke Copernicusa povzema Deutsche Welle.

Druga najtoplejša zima (po zimi 2019/2020) sledi najbolj vročemu poletju v Evropi v zgodovini meritev Copernicusa.

Konec decembra in v začetku januarja je "zimski vročinski val" zajel osrednji del Evrope, ko so v več državah od Francije do Madžarske izmerili temperaturne rekorde, številna smučišča pa so morali zaradi pomanjkanja snega zapreti.

Sorodna novica Po Evropi izmerili najvišjo januarsko temperaturo do zdaj

Februarja so nato nadpovprečne temperature izmerili v vzhodni Evropi in delih severovzhodne Evrope. "Večina Evrope je imela nadpovprečne temperature, zlasti severna Norveška in Švedska ter norveški arhipelag Svalbard, ki leži med Norveško in severnim tečajem," so za februar sporočili iz Copernicusa.

Na drugi strani so bile temperature na Iberskem polotoku (Španija in Portugalska) pod povprečjem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V večjem delu zahodne in jugovzhodne Evrope ter v ruskih regijah je bilo ob tem nadpovprečno suho.

Mila zima prinesla energetsko olajšanje in kmetijske skrbi

Čeprav je mila zima prinesla olajšanje ob visokih cenah energentov za ogrevanje, kar je posledica ruske invazije v Ukrajini in sankcij EU-ja, visoke zimske temperature predstavljajo tveganje za divji živelj in kmetijstvo. Rastline lahko namreč začnejo rasti prezgodaj, živali pa predčasno prekinejo zimsko spanje, zaradi česar jih lahko morebitno hladno vreme v nadaljevanju leta hudo prizadene, še poroča Deutsche Welle.

V svetovnem merilu je bil letošnji februar po podatkih Copernicusa peti najtoplejši. V poročilu so opozorili še na zmanjšanje količine ledu na Antarktiki. "Naši najnovejši podatki kažejo, da je morski led na Antarktiki dosegel najnižji obseg v 45-letnem spremljanju satelitskih podatkov. Nizek morski led ima lahko pomembne posledice za stabilnost ledenih polic na Antarktiki in navsezadnje za globalni dvig morske gladine," so sporočili.