Zaradi toplega vremena v alpskih smučarskih letoviščih primanjkuje snega. Foto: EPA
Zaradi toplega vremena v alpskih smučarskih letoviščih primanjkuje snega. Foto: EPA

Državne temperaturne rekorde so izmerili na Nizozemskem, v Lihtenštajnu, Litvo, Latviji, na Češkem, Poljskem, Danskem in v Belorusiji. Regionalne rekorde pa so izmerili v Nemčiji, Franciji in Ukrajini.

V Varšavi so v nedeljo izmerili 18,9 stopinje, kar za štiri stopinje presega prejšnji rekord za januar. V Belorusiji so izmerili 16,4 stopinje, 4,5 več kot od prejšnjega rekorda.

V Bilbau na severu Španije so izmerili celo 25,1 stopinje, več kot 10 stopinj nad povprečjem. Temperature v tem mestu na prvi dan v letu so enake kot povprečje v juliju. V delih Katalonije vključno z Barcelono so omejili porabo vode.

V Švici je temperatura narasla na 20 stopinj. Toplo vreme vpliva na alpska smučarska letovišča, kjer primanjkuje snega.

Pred dnevi so v Združenem kraljestvu, na Irskem, v Franciji in Španiji leto 2022 razglasili za njihovo najbolj vroče doslej. V Združenem kraljestvu je bil vsak mesec razen decembra nadpovprečno topel.

Kot poroča BBC, so vročinski valovi pogostejši, bolj intenzivni in dlje trajajoči zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človeštvo.

Že do zdaj je postal svet toplejši za 1,1 stopinje Celzija od začetka industrijske dobe, temperatura pa bo še naraščala, če države po svetu, še posebej tiste, ki so najbolj odgovorne za onesnaževanje, ne bodo radikalno zmanjšale izpustov toplogrednih plinov.

Medtem ko je v Evropi neobičajno visoka temperatura, pa se na drugi strani Atlantskega oceana, v Severni Ameriki, spopadajo z vse hujšimi zimskimi neurji. V zadnjem je umrlo več kot 60 ljudi.