Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Prva neuradna ocena kaže, da je samo do konca avgusta zaradi suše nastalo za približno 70 milijonov evrov škode,," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Tomaž Lisec.

Številni kmetje se spopadajo s težavami, trenutna vlada pa po njegovih besedah na področju kmetijstva za zdaj ni naredila ničesar. "Imeli so eno klavrno sago, ki se ji reče odkup pšenice, in vemo, kako se je ta saga končala," je bil kritičen.

Poslanska skupina SDS-a je že konec avgusta zahtevala skic nujne seje odbora DZ-ja za kmetijstvo, v sprejem pa odboru predlagajo več sklepov. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bi tako po predlogu SDS-a vlado pozval, da v enem mesecu pripravi interventni zakon za pomoč kmetijstvu zaradi suše ter dviga cen energentov in drugih surovin na področju kmetijstva.

Vlado bi med drugim pozvali tudi, da takoj pripravi spremembo zakona in uvedbo prodaje goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo brez trošarine oziroma vsaj četrtletno vračanje trošarine za gorivo.

"Od vlade pričakujemo, da nemudoma pripravi resne ukrepe, da se kmetje v pripravi na zimo ne bodo še vedno spraševali, ali so sploh sposobni preživeti zimo, če sta že suša in draginja povzročila zadnje izdihljaje slovenskega kmetijstva," je poudaril Lisec.