Povsem presušeno Gardsko jezero v Italiji. Foto: Reuters
Povsem presušeno Gardsko jezero v Italiji. Foto: Reuters

Še za 17 odstotkov celine velja opozorilo, kar pomeni, da "kaže rastje znake stresa". Poročilo opozarja, da bo suša prizadela pridelek, sprožila gozdne požare in bi lahko na nekaterih južnih predelih Evrope trajala še več mesecev.

V primerjavi s povprečjem prejšnjih petih let so napovedi EU-ja za letošnji pridelek za koruzo nižje za 16 odstotkov, za sojo 15 odstotkov in za sončnice 12 odstotkov.

Observatorij za sušo sodi pod okrilje Evropske komisije. Vročinski val in primanjkljaj vode "sta ustvarila neprecedenčni stres na ravni vode po celotnem EU-ju", je opozorila evropska komisarka Mariya Gabriel. "Trenutno opažamo, da je sezona gozdnih požarov občutno nad povprečjem in da je pridelek znatno prizadet. Podnebne spremembe so nedvomno vsako leto opaznejše," je še dodala.

Sorodna novica Suša po Evropi razkrila potopljene ladje, izgubljene vasi in zlovešče "kamne lakote"

Poročilo opozarja, da so se do neke mere izsušile skoraj vse evropske reke. Poleg očitnih posledic za ladijski promet so izsušene reke prizadele tudi energetski sektor, ki je že tako v krizi. Hidroelektrična energija je upadla za kar 20 odstotkov.

"Resna suša" je prisotna na številnih mestih skozi vse leto, a se od začetka avgusta še slabša, navaja poročilo.

Še posebej prizadete sredozemske države

Stanje naj bi v Sredozemlju trajalo do najmanj novembra.

Poročilo opozarja, da se stanje slabša v Italiji, Španiji, na Portugalskem, v Franciji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, Romuniji, na Madžarskem, v severni Srbiji, Ukrajini, Moldaviji, na Irskem in v Veliki Britaniji.

Pesimistična svarila raziskovalcev prihajajo po obdobju naglo upadajočih voda evropskih rek, ki so razkrile številne zaklade preteklosti, od vasi duhov do potopljenih ladij, od starih rimskih mostov do t. i. kamnov lakote, ki so v preteklosti po Evropi opozarjali na obdobja lakote. Več o tem smo že pisali tu.