Lafarge svojih podatkov v javnost sploh ne da, trdijo v Eko krogu. Foto: MMC RTV SLO
Lafarge svojih podatkov v javnost sploh ne da, trdijo v Eko krogu. Foto: MMC RTV SLO
Lafarge in meritve

Ministrstvo za okolje je namreč v Trbovljah društvu Eko krog predstavilo omenjene podatke. Macerl je po predstavitvi dejal, da podatkov o spremljanju kakovosti zraka, izmerjenih v daljšem času preteklih šestih do sedmih let, sploh niso dobili, saj so prejeli le meritve, opravljene od oktobra lani. V teh pa manjkajo tudi podatki o prisotnosti prašnih delcev in benzena.

Prepričan je, da Lafarge Cement zavaja javnost, saj tam trdijo, da njihove meritve izpustov kažejo, da je v tovarni vse v redu, a rezultatov prav tega spremljanja v javnost ne dajo.

"Dobili smo samo dnevne povprečne vrednosti, ključnih podatkov o pretoku plinov skozi dimnik, da bi lahko izračunali količino strupov na dan, pa ni. Emisijske meritve na dimniku so tudi več kot pomanjkljive," je še povedal Macerl.

Sporno se mu zdi tudi, da je določene meritve opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, saj naj bi tam že v preteklosti skušali zavajati javnost.

Žarnić: Podatkov nisem dajal v kuverte sam
Minister za okolje Roko Žarnić pa je povedal, da so prinesli prav tisto, kar so obljubili 1. decembra lani. "Upam, da so tisti, ki so morali dati podatke v kuverte, res dali tisto, kar smo obljubili. Jaz podatkov nisem dal v kuverte, meritve sem samo predal," je dejal.

Minister je opozoril, da se delovna skupina za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka v Zasavju še ni sestala, sam pa meni, da je svojo domačo nalogo opravil. Po njegovem se je v Zasavju treba osredotočiti tudi na druge onesnaževalce okolja. Meritve izpustov naj bi namreč pokazale, da so določeni rezultati zelo podobni tudi v primerih, ko Lafarge Cement ne obratuje.

Lafarge in meritve