Foto: EPA
Foto: EPA

Letošnji marec je bil za 1,68 stopinje Celzija toplejši od ocen za predindustrijsko obdobje med letoma 1850 in 1900, sporoča služba EU-ja za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S).

Čeprav je mesečna globalna temperatura zgolj za 0,1 stopinje presegla dosedanji rekord izpred osmih let, pa strokovnjake bolj skrbi jasen trend rasti globalnih temperatur, ki neizbežno vodijo v več izrednih vremenskih pojavov.

Temperatura zraka pri Zemljinem površju je povprečno znašala 14,14 stopinje Celzija, kar je 0,73 stopinje več kot v referenčnem obdobju med letoma 1991 in 2020, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

S tem se je hkrati nadaljeval več kot leto dni trajajoč trend mesecev, ki za najmanj 1,5 stopinje presegajo predindustrijske ravni, kar je meja, ki so si jo leta 2015 zadale države podpisnice pariškega podnebnega sporazuma.

Za višje temperature je delno kriv vremenski pojav el niño, poroča BBC. Ko bo ta pojav v prihajajočih mesecih popustil, bi se morale temperature začasno znižati, a nekateri znanstveniki se bojijo, da se morda ne bodo.

"Če bomo imeli ob koncu poletja še vedno rekordne temperature v severnem Atlantiku ali drugje, bo to pomenilo, da smo se premaknili na neznano območje," je za BBC dejal Gavin Schmidt, direktor Nasinega Inštituta za vesoljske študije Goddard.

Znanstveniki pa so prepričani glede ene stvari, in sicer, da je za zaustavitev segrevanja nujno hitro zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.