Najbolj dramatičen je upad več kot osem kilometrov dolgega ledenika Pasterze pod najvišjim avstrijskim vrhom Grossglockner. Foto: EPA
Najbolj dramatičen je upad več kot osem kilometrov dolgega ledenika Pasterze pod najvišjim avstrijskim vrhom Grossglockner. Foto: EPA

"V 40 do 45 letih bo Avstrija večinoma brez ledu," je na predstavitvi za medije povedal predstavnik graškega inštituta in eden od vodij službe za meritve ledenikov ÖAV-ja Andreas Kellerer-Pirklbauer.

Najbolj dramatičen je upad več kot osem kilometrov dolgega ledenika Pasterze pod najvišjim avstrijskim vrhom Grossglockner, ki se je po ugotovitvah ÖAV-ja skrajšal za 203,5 metra, kar predstavlja izgubo 14,03 milijona kubičnih metrov ledu.

Pred tem je Pasterze od leta 1850 izgubil skupno tri kilometre dolžine. Po besedah Kellerer-Pirklbauerja se bo njegov jezik odlomil še pred koncem tega desetletja.

V povprečju se je v zadnjem letu 93 opazovanih ledenikov umaknilo za 23,9 metra, kar je tretja najvišja vrednost v 133-letni zgodovini meritev ÖAV-ja, vse tri najvišje vrednosti pa so izmerili v zadnjih sedmih letih.

V letih 2021 in 2022 je bil namreč umik še nekoliko večji, in sicer 28,7 metra, v letih 2016 in 2017 pa je znašal 25,2 metra.

Po oceni strokovnjakov propadanja ledenikov v Avstriji zaradi podnebnih sprememb ni več mogoče preprečiti, saj se ukrepi sprejemajo prepozno. Vendar pa je po njihovem mnenju na svetovni ravni še mogoče doseči določene pozitivne rezultate.