Matevž Lenarčič ob pristanku na letališču. Foto: Peter Damjanić
Matevž Lenarčič ob pristanku na letališču. Foto: Peter Damjanić
Matevž Lenarčič
Uspešno pot so proslavili tudi s penino. Foto: Peter Damjanić

"Uspešna je bila že zato, da sem prišel na cilj z druge strani in tudi s tega vidika, da je merilni instrument ves čas uspešno deloval," je Lenarčič povedal za TV Slovenija. "Osebno veliko težje prenašam birokratske težave, ker imam opravka z ljudmi, takimi, kot sem jaz, ki ne znajo ali pa nočejo razmišljati. In če je bila včasih Rusija pojem letalske birokracije, je to danes Amerika. Izkazalo se je, da so naredili težavo tam, kjer je ni bilo, in je bil zaplet popolnoma nesmiseln … S pomočjo naše diplomacije, ki se je zelo izkazala, se je vse skupaj odvilo v štirih dneh," je pojasnil svoj pogled na zaplet z ameriškimi kontrolorji letenja na Havajih in na težave z birokracijo.

Vreme je bilo zelo pestro in zato zanimivo in vse, kar je v življenju negotovega, ga dela daljšega in zanimivejšega, je dodal. V odgovoru na vprašanje, kaj točno je menil z izjavo, da naš planet ni prenaseljen, je dejal, da se je to navezovalo na vso histerijo, povezano z begunsko krizo. "Po eni strani se vsi zavedamo, da te migracije povzročamo Zahodnjaki z načinom življenja in vmešavanjem v njihova življenja, po drugi strani pa tem ljudem preprečujemo vstop in jim želimo zapreti vrata. To je popoln nesmisel," je sklenil.

Lenarčič je na poti pridobival podatke o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je bil zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili.

Tokratna odprava okoli sveta je bila del programa GreenLight WorldFlight, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013 pa še polet na severni tečaj. S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

Kaj nam sporočajo meritve Matevža Lenarčiča?
Kaj nam sporočajo meritve Matevža Lenarčiča?