Mladič rjavega medveda, ki ga skrbnik, Matevž Logar, ljubkovalno kliče Medo, je pritegnil tudi pozornost velikih svetovnih medijev. O njem so pisali BBC, Reuters in Daily Mail. Foto: Reuters
Mladič rjavega medveda, ki ga skrbnik, Matevž Logar, ljubkovalno kliče Medo, je pritegnil tudi pozornost velikih svetovnih medijev. O njem so pisali BBC, Reuters in Daily Mail. Foto: Reuters
Medved iz Podvrha

Okoljska inšpekcija je 12. maja izdala odločbo o odvzemu medvedjega mladiča, a Matevž Logar pošte ni prevzel od izročitelja, v začetku tedna pa mu jo je poštar vendarle dostavil. V odločbi mu je bilo naročeno, da medveda v 24 urah odda v zavetišče. Ker tega ni storil, so inšpektorji začeli izvršbo ob pomoči policijskega spremstva, saj je ob prvem obisku zaradi medveda Logar fizično napadel inšpektorja.

V uklonilni zapor zaradi neplačane prometne kazni
Danes sta tako glavna inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh in inšpektorica Nevenka Žvokelj, ki vodi postopek, v spremstvu okrog desetih policistov ter z lastnikom zavetišča za živali prostoživečih vrst na Muti na Koroškem Zlatkom Golobom prišli v Podvrh, da bi medveda začasno odpeljali v zavetišče, vendar ga niso mogli najti, saj ga je Logar še pred njihovim prihodom odpeljal na neznano lokacijo. Velkovrhova, ki je koordinirala akcijo, je dejala, da morajo medveda vsekakor najti, saj je nevaren za ljudi.

Logar se je nato po klicih vrnil na domačijo, kjer pa so ga policisti aretirali in odpeljali, saj je bilo ugotovljeno, da je bil zoper njega odrejen uklonili zapor za neplačano denarno kazen za prometni prekršek.

Inšpektorji našli, kar so iskali
Okoljski inšpektorji so se pozno popoldne nenapovedano vrnili in medvedka našli ob hiši ter ga odpeljali v zavetišče na Muto. V zavetišču na Koroškem bo kosmatinec ostal, dokler se Agencija za okolje in prostor ne bo odločila, ali bo za stalno ostal na Muti ali pa ga bodo morebiti prepeljali v kakšno specializirano evropsko zavetišče.

Zgodba odmeva tudi v tujini
Tako slovenski kot svetovni mediji te dni podrobno spremljajo zgodbo medvedka Meda (mediji so mu nadeli ime Lucky oz. Srečko), ki ga je "posvojil" Matevž Logar iz Podvrha v Poljanski dolini. Številne je zmotila odločitev inšpektorata za okolje in prostor, ki je najprej odločilo, da je medvedka treba usmrtiti, si pozneje premislilo, nato pa Logarju naložilo, da mora medvedjega mladiča oddati v zatočišče.

Jelinčič opozarja: Ustreznega centra za medvede pri nas ni
Zgodba je zmotila tudi poslanca SNS-a Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki je v poslanski pobudi vlado opozoril, da zasebni azil za prostoživeče živali na Muti, ki ga financirajo tudi davkoplačevalci, še zdaleč ne izpolnjuje pričakovanj sodobnega centra za oskrbo in reševanje pomoči potrebnih prostoživečih živali, ustreznega centra za medvede pa v Sloveniji sploh ni.

Kako to, da Slovenija nima niti enega ustreznega zatočišča za prostoživeče divje živali ali ustreznega centra za medvede, vlado zato sprašuje Jelinčič in jo poziva, naj medvedjega mladička "reši pred gotovo smrtjo", naj zagotovi delovanje sodobnega zatočišča za prostoživeče divje živali in ustanovitev centra za rjavega medveda. "Rjavi medved je naša naravna dediščina in izjemna prednost, ki jo imamo v primerjavi z večino drugih evropskih držav in svojo prepoznavnost lahko gradimo tudi na ta način," je prepričan Jelinčič.

Medved iz Podvrha