Območje ekološke katastrofe v Pivoli v občini Hoče - Slivnica. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Območje ekološke katastrofe v Pivoli v občini Hoče - Slivnica. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V kraju Pivola v občini Hoče - Slivnica že peti dan leži 200 kubičnih metrov komunalnega blata, ki jih je odložil za zdaj še neznani storilec. Greznično blato je že onesnažilo ribnike v botaničnem vrtu in tudi pitno vodo v enem izmed zajetij. Domačini in pristojni se bojijo, da bo blato zaradi padavin onesnažilo podtalnico, je poročala Televizija Slovenija. Glavni okoljski inšpektor Franc Rančigaj pa je medtem potrdil, da so storilcu že na sledi. "Zagotavljam, da bodo storilci z najstrožjimi zakonskimi ukrepi sankcionirani. Kazenski zakonik za onesnaženje pitne vode predpisuje triletno zaporno kazen, za nekatere druge kršitve celo še več. To je okoljski kriminal," je povedal v torkovih Odmevih na Televiziji Slovenija.

V ponedeljek si je območje ogledal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. O možnostih sanacije pa so se dopoldne pogovarjali predstavniki okoljskega ministrstva in civilne zaščite RS. "Dogovorili smo se dve ključni stvari, in sicer najprej, da bodo poiskali lokacijo, kamor bo lahko izvajalec – to je VGP Drava – začasno odložil to mešano zemljino in blato, ker bo pri odlaganju nastalo tudi veliko balasta. Druga pomembna stvar pa je, da bo ministrstvo oz. Arso pripravilo program po 25. členu o varstvu okolja, ki ga bo potrdila vlada. Prepričan sem, da se bodo s tem zagotovila sredstva za izvedbo teh ukrepov," je po današnjem sestanku za Televizijo Slovenija dejal Šestan.

Z ministrstva so sporočili, da je sestanek potekal na ravni sektorja za odpadke na direktoratu za okolje, na njem pa so s predstavniki civilne zaščite razpravljali o možnih hitrih in strokovnih nadaljnjih korakih za rešitev problematike. Več informacij bo znanih v naslednjem obdobju, so še dodali.

Odpadno blato onesnažilo ribnike
Sorodna novica Po onesnaženju pri Hočah: "To je okoljski kriminal"

Vizjak: Obsojam, da se na tak način ravna z odpadki in se ogroža zdravje ter življenje ljudi

Na ekološko katastrofo z nezakonito odloženim blatom v Hočah pa se je danes ob robu odprtja naložbe v Palomi odzval tudi okoljski minister Andrej Vizjak ter jo označil za okoljski kriminal in zavržno dejanje. Pričakuje, da bodo pristojni organ, ki so že na terenu in raziskujejo zadevo, čim prej izsledili krivca, ki bo odgovarjal za nastale razmere, poroča Slovenska tiskovna agencija.

"Tudi sam pozivam ljudi, da ko vidijo ali slutijo, da se kaj podobnega dogaja tudi v njihovem okolju, saj očitno nekateri brezobzirno iščejo bližnjice, kako se znebiti komunalnega blata, da to čim hitreje javijo okoljski inšpekciji. Ta se je na dogodek takoj odzvala in ukrepala v skladu s pooblastili," je dejal Vizjak.

Minister verjame, da bodo odgovorne kmalu izsledili, hkrati pa bodo pristojne službe ukrepale v skladu z načrti in tako, da ne bo ogroženo zdravje in življenje ljudi.
Ker gre v takem primeru za zahtevno sanacijo, Vizjak pravi, da bo treba občini Hoče - Slivnica pomagati in čim prej sanirati ter preprečiti nadaljnje škodljive učinke tega nerazumljivega dejanja.

Ob tem je povedal, da so enako ravnali tudi v podobnem primeru pred časom v Dramljah, sicer pa na ministrstvu veliko truda vlagajo v iskanje sistemskih rešitev, kam s komunalnim blatom. V podnebni sklad so med drugim namenili sofinanciranje sežigalnic komunalnega blata, z zakonom o varstvu okolja pa uredili zakonsko podlago, da je mogoče tovrstno blato predelovati skupaj s pepelom v proizvode na podlagi slovenskih tehničnih standardov.

"Sistemska zakonodaja je bila doslej nedorečena in podjetja so blato izvažala čez mejo, zlasti na Madžarsko. Zdaj pa pripravljamo rešitve, da bo to mogoče početi doma. Zato obsojam, da se na tak način ravna z odpadki in se ogroža zdravje in življenje ljudi," je bil ogorčen Vizjak.

Okoljskega ministra Vizjaka so v Sladkem Vrhu s transparanti pričakali krajani Ceršaka. Foto: BoBo
Okoljskega ministra Vizjaka so v Sladkem Vrhu s transparanti pričakali krajani Ceršaka. Foto: BoBo

Vizjaka pričakali krajani Ceršaka, ki opozarjajo na nemogoče življenjske razmere zaradi bližnje kompostarne

Okoljskega ministra so v Sladkem Vrhu pričakali tudi krajani Ceršaka, ki že leta opozarjajo na nemogoče življenje v bližini tamkajšnje kompostarne. Kot je povedal, je seznanjen s tem, da je v zadnjem času prišlo do napak v opremi in posledično izpustov, zato se je tudi v tem primeru treba odzvati. Po njegovih podatkih je bila prijava na inšpekcijo že podana, ob tem pa se zanj postavlja dilema, ali je obstoječe okoljevarstveno dovoljenje primerno za delovanje te kompostarne ali pa bi ta morala pridobiti dovoljenje za onesnaževalca večjega obsega.

"V tem smislu bomo na ministrstvu zahtevali prilagoditve, če bomo za to imeli zakonsko podlago. Ob tej okvari se je dejansko že sprožil plaz aktivnosti pri nas, in razumem ljudi, da težko živijo in prenašajo smrad v svojem okolju, zato bomo naredili vse, da do podobnih razmer ne bo več prišlo," je dodal Vizjak.