Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

"Pričakujemo, da bodo državne strukture sodelovale pri tem, da najdemo čim hitrejšo rešitev, sanacijski načrt je osnova, res pa je, da se preverja, kam to odložiti, za zdaj lokacije v Sloveniji ni. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite, je treba to narediti tako, da se ne povzroči še dodatna škoda," je v Odmevih o okoljski katastrofi v občini Hoče - Slivnica povedal hoški župan Marko Soršak in dodal, da je pri sanaciji čas pomembna komponenta. "Blato je odloženo v strugo potoka in drsi proti dolini. V Botaničnem vrtu je zapolnilo ribnike," je dodal.

Da sledi nakazujejo, da bo storilec v kratkem znan, pa je poudaril glavni okoljski inšpektor Franc Rančigaj. Tovornjake, ki so vozili večje količine grezničnega blata, ja namreč ujela kamera, zbrani so tudi drugi podatki, inšpektorji pa s policijo sodelujejo pri odkrivanju storilcev. "Zagotavljam, da bodo storilci z najstrožjimi zakonskimi ukrepi sankcionirani. Kazenski zakonik za onesnaženje pitne vode predpisuje triletno zaporno kazen, za nekatere druge kršitve celo še več. To je okoljski kriminal," je bil jasen Rančigaj.

V Hočah vse večja okoljska grožnja
Hoški župan in glavni okoljski inšpektor o okoljski grožnji

Odpadno blato onesnažilo zasebno vodno zajetje

Za zdaj neznani storilec je na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica kar v potok nad tamkajšnjim botaničnim vrtom odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata. Kot je sporočil župan Soršak, so bili o tem na občini obveščeni v četrtek pozno popoldne, ko so tudi takoj aktivirali policijo, civilno zaščito in druge pristojne.

Na terenu je bilo ugotovljeno, da je nekdo v območje potoka na treh različnih lokacijah odložil suho in kontaminirano blato iz čistilne naprave. "Zaradi takega ravnanja je prišlo do večje ekološke katastrofe, saj obstaja velika verjetnost, da bo prišlo ne le do onesnaženja okolja, ampak tudi do onesnaženja naših vodnih zajetij," je povedal hoški župan.

Odpadno blato je že onesnažilo zasebno vodno zajetje, ki oskrbuje pet domačij. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Franja Pižmoht, so rezultati analize pokazali, da so v vodi visoke vrednosti enterokokov in bakterije E. coli, pa tudi težke kovine. Domačijam zdaj pitno vodo z vozili dostavljajo gasilci. Oskrba za preostale krajane za zdaj še ni motena.

Na občinski civilni zaščiti se sicer bojijo, da bi lahko večje deževje odpadno blato zaneslo tudi v podtalnico. Blato je onesnažilo tudi manjši potok, ribnike v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru. Potok se nato izteka v večji Hočki potok, ta pa nato v kanal reke Drave.

Ekološka katastrofa na Štajerskem

Pristojni napovedujejo zahtevno sanacijo

Mešanico blata in drugih snovi bo treba po navedbah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana odstraniti strojno, pa tudi ročno, saj del onesnaženega območja leži na precej nedostopnem območju. A težava je tudi v tem, da jim trenutno še ni uspelo določiti lokacije, kjer bi bilo treba odstraniti mešanico. Lokacijo bodo skušali najti v torek, ko bodo v sodelovanju z ministrstvom za okolje skušali poiskati tudi ustreznega izvajalca, ki bo mešanico blata lahko predelal. "To seveda ne bo šlo v enem dnevu," je dejal Šestan, ki je ob tem dodal, da si vsi prizadevajo za čim hitrejšo rešitev položaja. Po predvidevanjih VGP-ja Drava bo sanacija trajala od 14 dni do enega meseca. O končnih stroških sanacije je po besedah Šestana trenutno še težko govoriti.

Na mariborski policijski upravi so potrdili, da so bili obveščeni o onesnaženju potoka in v tej zvezi obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja onesnaženja in uničevanja okolja. O dogodku sta bila obveščena tudi upravljavec vodotoka in pristojna inšpekcijska služba, policisti pa za zdaj še opravljajo ogled kraja in naprej zbirajo obvestila.