Ministrica za okolje je pomurskim občinam, ki se ne morejo dogovoriti glede obračunavanja omrežnine za pomurski vodovodni sistem B. Foto: BoBo
Ministrica za okolje je pomurskim občinam, ki se ne morejo dogovoriti glede obračunavanja omrežnine za pomurski vodovodni sistem B. Foto: BoBo

Gre za občine, ki so del pomurskega vodovoda sistema B. Te se sicer strinjajo, da bo cena vode v sistemu enotna, jabolko spora pa je obračunavanje omrežnine. Cena vode in omrežnine mora sicer biti ista za vsako gospodinjstvo, spor pa je povzročila delitev 2,3 milijona evrov, ki jih bo od občanov pobral upravljavec. Deset goričkih občin vztraja pri enotni omrežnini za vse, občini Murska Sobota in Beltinci pa vztrajata pri obračunu, da pripada občanom toliko denarja, kolikor ga plačajo pri vodarini in omrežnini javnemu podjetju.

Župani so se na to temo že sestali z ministrico za okolje, kjer jim je ta postavila ultimat, da morajo spor razrešiti do 15. novembra, kar je tudi del zavez, ki so jih dale pred odobritvijo projekta, ki se je sofinanciral iz evropskih sredstev. Na ministrstvu ob tem navajajo, da je v vseh občinah en skupen sistem z eno ceno in ne 12 ločenih občinskih sistemov z ločenimi cenami. Vse najemnine infrastrukture se tako združujejo in predstavljajo enoten strošek v omrežnini.

Ministrstvo jim ne da pojasnila
Župan občine Murska Sobota je dejal: "Deset občin želi, da mi izstavimo račun za 550.000 evrov, naši uporabniki pa plačajo 1,2 milijona, teh 700.000 evrov razlike gre v škodo naših občanov in v korist uporabnikov v ostalih občinah, razen Beltincev, te operacije pa kot župan ne morem in ne smem odobriti." Po njegovem mnenju so sicer dosegli vse cilje, ki so bili zastavljeni z evropskim projektom.

Dogovora med občinami sicer ni na vidiku, saj se zadnja sestanka občin sploh nista začela. Zapletlo se je namreč že pri predsedniku sveta ustanoviteljic. Novi predsedujoči sestankom bo sicer župan občine Puconci Ludvik Novak, ki je prepričan, da bo kompromis treba najti čim prej, okoljskemu ministrstvu pa zameri, da jim kljub prošnjam ne poda razlage, kaj naj storijo.

Občanom vodo še vedno dostavljajo gasilci
Ob teh zapletih pa več kot 10.000 prebivalcev, ki jim je bila gradnja vodovoda najbolj namenjena, še vedno ne more uporabljati vode iz sistema, saj jih, dokler ne bo podpisan elaborat, na omrežje ne smejo priključiti, čeprav so cevi pri njihovih domovih. Župan občine Cankova Drago Vogrinčič ob tem pravi, da gre za neodgovoren odnos dveh občin in da so občani zgroženi in ogorčeni, saj že plačujejo obroke za vodo, ne smejo pa jih priključiti in jim vodo še vedno dovažajo gasilci, čeprav je v omrežju.

Edina občina, ki vodovodnega omrežja še ni prenesla v upravljanje javnemu podjetju Vodovod - sistem B, je občina Beltinci. Po navedbah občine namreč nimajo zagotovljeno, da bo del omrežja v Beltincih upravljalo njihovo podjetje in dokler omrežje ne bo razdeljeno po teritorialnem načelu. Zato so vse občine, razen soboške in hodoške, proti beltinski vložile tožbo, ta pa jim ob tem vrača, da so se namesto dialoga odločili za to, da bodo vsi vračali evropski denar.