Veter bo v Sloveniji še nekaj časa pihal v prazno. Foto: EPA
Veter bo v Sloveniji še nekaj časa pihal v prazno. Foto: EPA
Vetrne elektrarne (še) ne bo

To pomeni, da so investitorji izgubili upanje, da bi se lahko gradnja vetrnice nadaljevala. Znano je, da je gradnjo z iskanjem dlake v jajcu pred tedni zaustavilo ministrstvo za okolje. Dobre tri milijone evrov vreden projekt je z demontažo žerjava, katerega najem dnevno stane več tisoč evrov, padel na kamnita kraška tla. Dvigalo gre na drugo gradbišče, lastniki si pač čakanja v slovenskem "pravnem neredu" ne morejo privoščiti, je za TV Dnevnik poročala Matevž Podjed.

Zaplet je povzročilo ministrstvo za okolje, ki je razveljavilo že pravnomočno gradbeno dovoljenje, investitorji pa se odločitvi ministrstva ne morejo načuditi. Predstavnik slovenskega partnerja pri projektu, družbe Alpe Adria Energija, Janez Korošec: "Stvar je neverjetna. Imamo odlično lokacijo, imamo dovolj vetra, našel se je investitor za to, okoljevarstveniki so na naši strani, občina je na naši strani, lastniki zemljišč so na naši strani, samo država, da ne rečem politika, je proti."

Obenem se v podjetju sprašujejo, komu zaustavitev gradnje koristi. Vse bolj so prepričani, da bi uspešno končana naložba še zaostrila dileme o smiselnosti naložb v konvencionalne vire energije pri nas.

Vetrne elektrarne (še) ne bo