Foto: BoBo
Foto: BoBo

Analiza je pokazala, da je ovce v ogradi pokončal volk po izvoru iz Alp. Krdelo volkov, naseljenih na Pokljuki, je najverjetneje prišlo iz Italije. Toda dovoljenje ministrstva za odstrel volkov ima zelo veliko omejitev.

Ministrstvo dovoljuje odstrel dveh volkov iz pokljuškega tropa in dveh iz tropa na Jelovici. A odločba dejanski odvzem iz narave dopušča šele, ko je pokončanih več kot pet živali ali ko pride do ponavljajočih škodnih dogodkov, pojasnjuje Blaž Černe iz blejske enote Zavoda za gozdove Slovenije. Oziroma, kot predvideva odločba, ko bo volk v treh mesecih dvakrat napadel na istem pašniku. Šele takrat bo ministrstvo dalo zeleno luč za odstrel.

To se morda niti ne bi zgodilo, ugotavlja Černe. "Kar je predvsem posledica tega, da se številni lastniki niso odločili spustiti živino na planino." V skrbi rejci živali puščajo doma.

"Zaščita živali na teh planinah ni mogoča, zato je resno vprašaje, ali je volk v takem okolju sprejemljiv ali ne," se sprašuje vodja ZGS enote Bled Andrej Avsenek.

V gorenjske gozdove prihajajo in ostajajo volkovi iz dinarske in alpske populacije. Volk, ki je napadel na Bledu, je prišel iz Italije. V Karavanke zahajajo volkovi iz avstrijske Koroške, tropi se množijo, povečuje se število šakalov.

Lov na šakala je s 1. julijem dovoljen, z dovoljenjem ministrstva imajo lovci tudi proste roke pri odstrelu križancev na območju Rateč. Po novem imajo pod omenjenimi pogoji tudi dovoljenje za odstrel štirih volkov.

Ministrstvo izdalo odločbo za odstrel štirih volkov na Gorenjskem
Sorodna novica V Gorjah protest proti volkovom, pokol ovc pa pristojni preiskujejo z gensko analizo