Foto: Civilna iniciativa 71
Foto: Civilna iniciativa 71

Napad se je zgodil 450 metrov od veslaškega centra na Bledu, kjer je do druge ure zjutraj potekala zabava z glasno glasbo, in 150 metrov od železniške postaje Bled. Pašnik ob kmetiji je dobro grajen, ograja, visoka 130 cm, pa je bila ravnokar obnovljena, so opisali v Civilni iniciativi 71.

"Napad se je zgodil praktično dan zatem, ko so bile živali izpuščene. To pomeni, da ne psi in ne ograje ne zadoščajo več za obrambo pred volkom, prepričani smo, da so se zveri naučile ravnanja z njo," pravijo.

Dodajajo, da so že pred mesecem dni na pristojno ministrstvo in svetovalno službo (KGZS) naslovili vprašanje, kaj naj naredijo to pašno sezono. Odgovora niso dobili. "Pasemo očitno na lastno odgovornost in na lastne stroške do popolnega iztrebljenja črede."

"Očitno gre za pojedino še pred začetkom pašne sezone," komentirajo v iniciativi. Od ene ovce so ostala le pljuča. Foto: Civilna iniciativa 71

Civilna iniciativa 71 je nastala zaradi skupnih interesov pri reševanju težav na območju treh alpskih dolin – doline Save Bohinjke, Soče in Zgornjesavske doline. Aprila so se srečali s predstavniki kmetijskega ministrstva, a trdijo, da ustreznih smernic ravnanja v prihajajoči pašni sezoni na gorskih in srednjegorskih območjih, kjer so prisotne velike zveri, niso dobili. Medtem na ministrstvu trdijo nasprotno, opozorili pa so, da je za upravljanje zveri pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor.

Po poročanju POP TV-ja so tudi v lokalni izpostavi območnega zavoda za gozdove pristojne pozvali, naj ukrepajo čim prej in izdajo odločbo za odstrel. To ni le nevarnost volka za rejne živali, ampak tudi nevarnost za prebivalce, je dejala predstavnica Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj Tatjana Grilc.