Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Predstavnica Mladih za podnebno pravičnost Pia Zupančič je povedala, da posledice podnebnih sprememb čutijo vsi državljani, ne glede na politično pripadnost, do nesprejemljive situacije pa je privedla "brezbrižnost odločevalcev", zaradi česar jim ne preostane drugega, kot da s protestom opozorijo na nujno potrebo po oblikovanju novih politik, ki bi se začele spopadati z izzivi na tem področju.

"Protestiramo z jasnimi cilji, želimo sistemske spremembe, ki bodo ljudem in naravi zagotovile dostojno življenje znotraj naravnih omejitev planeta," je poudarila.

Slogan letošnjega podnebnega shoda je "Obljube razne, še vedno prazne", s čimer želijo odgovorne opozoriti na to, da je čas, da od lepih besed in praznih obljub preidejo k dejanjem.

"Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti, čas za ukrepanje pa se je že skoraj iztekel. Svojo odgovornost nosijo tudi mediji, ki bi morali temu vprašanju nameniti največjo mero pozornosti in resnosti, a so z mislimi drugje," je dejala Zupančič in dodala, da je pri tem ključnega pomena prav informiranje državljanov.

"Javna in neodvisna RTV Slovenija se mora tega zavedati in opraviti svojo nalogo. Prenos shoda v živo je brez dvoma v javnem interesu. Podprlo nas je ogromno organizacij, gibanj, kolektivov, sindikatov, fakultet, šol, politikov in posameznikov. Skrajni čas je, da nas podpre tudi javna RTV Slovenija," je še opomnila.

Če se na njihov poziv ne bodo odzvali, bodo, kot je navedla Zupančič, to razumeli kot "neenako, diskriminatorno in politično motivirano obravnavo".

"Svojo pripravljenost za prenos shoda naj sporočijo v najkrajšem mogočem času, da jim lahko sporočimo tehnične podrobnosti protesta," je še poudarila Zupančič, ob tem pa zagotovila, da so petkov "protestni štrajk" prijavili pristojnemu organu.

Na vprašanje o morebitnem prenosu petkovega shoda so na RTV Slovenija zapisali, da je odločitev o prenosu tovrstnih dogodkov "odvisna od programskih in produkcijskih zmožnosti javnega medijskega servisa in uredniške presoje". "Ob zadostnih finančnih sredstvih, ki so neposredno povezana z odločitvijo ustanovitelja o višini RTV-prispevka, bi nedvomno lahko zagotovili več prenosov dogodkov, ki so tako ali drugače pomembni in relevantni za prihodnost slovenske družbe," so dodali. Kot je razvidno iz petkovega sporeda, pa so se za prenos nato vendarle odločili. Dogodek bodo prenašali na Tretjem programu Televizije Slovenija.

Mladi za podnebno pravičnost bodo na to, da je podnebna kriza največja kriza trenutnega časa, v okviru shoda opozorili že petič od leta 2019. Podnebna protesta bosta potekala na dveh lokacijah, in sicer na Kongresnem trgu v Ljubljani in Trgu svobode v Mariboru.

Organizacija Mladi za podnebno pravičnost napovedala shod
Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi