Slovenija se je v največji čistilni akciji pred dvema letoma med 15 državami najbolje odrezala. Divja odlagališča, reke, gozdove in nasmeteno okolico je čistilo skoraj 14 odstotkov prebivalcev. Foto: Reuters
Slovenija se je v največji čistilni akciji pred dvema letoma med 15 državami najbolje odrezala. Divja odlagališča, reke, gozdove in nasmeteno okolico je čistilo skoraj 14 odstotkov prebivalcev. Foto: Reuters
Spletna stran akcije Očistimo Slovenijo
Organizatorji na svoji spletni strani zapisujejo, koliko prostovoljcev se je že prijavilo. Sodelujejo tudi skoraj vse občine, ki so prevzele stroške odvoza odpadkov. Foto: www.ocistimo.si
Janez Matoz
"S terena dobivamo precej pozitivne rezultate, črnih odlagališč s kosovnimi odpadki je veliko manj," pravi ekolog Matos. Foto: MMC RTV SLO
Očistimo Slovenijo 2012

Očistimo svet 2012 je največji okoljski prostovoljski projekt v zgodovini človeštva. Cilj je od 24. marca do 25. septembra povezati 300 milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah sveta, ki bodo očistili na milijone ton smeti in pomagali ustvariti svetovni register divjih odlagališč. Ekologi brez meja tudi v Sloveniji organizirajo čistilno akcijo, ki bo potekala čez tri tedne in bo podobna tisti iz leta 2010.

V enem dnevu bodo državljani čistili divja odlagališča, ki so predhodno vnesena v digitalni register. Do zdaj se je na akcijo prijavilo okoli 95.000 posameznikov, 54 partnerjev projekta in skoraj 400 šol in vrtcev, število pa iz dneva v dan raste. Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Danilo Türk.

Prostovoljci se lahko na sodelovanje v akciji Očistimo Slovenijo 2012 prijavijo na spletni strani www.ocistimo.si, organizatorji pa bodo tudi po občinah obesili plakate z zbirnimi mesti. Prijava ni pogoj, pojasnjuje Janez Matos, saj je dobrodošel vsakdo. Ljudje lahko čistijo tudi v svoji okolici, saj je bistvo akcije po njegovih besedah to, da ljudje naredijo nekaj dobrega za svoj kraj.

Ozaveščanje, izobraževanje, animacija
Že pred samo akcijo poteka veliko dejavnosti in dogodkov. Minuli teden se je začel Ekoizziv, 14-dnevno temeljito ločevanje odpadkov, v prihodnjih dneh pa bo Ekokaravana skušala prebivalcem približati projekt, predstaviti primere dobre prakse na področju ekologije in ozaveščati ljudi o pomembnosti okoljsko odgovornega življenja. Prisotni so tudi v šolah in vrtcih, kjer najmlajše člane naše družbe na interaktiven in poučen način ozaveščajo o pomenu varovanja okolja.

Pobrati želijo vrečo odpadkov na prebivalca
Letošnja največja čistilna akcija bo sicer podobna akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu iz leta 2010. Takrat se je združilo kar 270.000 prostovoljcev, ki so na okoli 7.000 divjih odlagališčih zbrali več kot 15.000 ton odpadkov.

Konec marca želijo organizatorji znova povezati 250.000 prostovoljcev in 1.000 organizacij ter z njihovo pomočjo posodobiti register divjih odlagališč in nabrati vrečo odpadkov za vsakega prebivalca. Drugi del akcije pa bo namenjen čiščenju ulic, cest, okolic šol in vrtcev, sprehajalnih in pohodniških poti.

RegijaDivja odlagališča
Osrednjeslovenska2.713
Podravska1.385
Savinjska1.198
Jugovzhodna Slovenija1.096
Obalno-kraška953
Gorenjska865
Goriška781
Pomurska654
Zasavska339
Notranjska358
Koroška170
Skupaj10.970


Nevarne odpadke bodo pustili
Janez Matos
, eden izmed organizatorjev, je v Odmevih pred dnevi pojasnil, da bo vsako zbirno mesto imelo svojega voditelja, ki bo prostovoljcem povedal, katere odpadke naj pobirajo, katere pa pustijo – npr. salonitne plošče, odpadke, ki se lahko razlijejo, sode z neznanimi snovmi in podobno, torej vse, kar je lahko nevarno za ljudi.

Potrebno je ukrepanje držanih organov
Sicer pa Matos opozarja tudi, da imajo prostovoljci omejene možnosti, kaj vse lahko storijo, zato bi potrebovali tudi pomoč državnih organov. Večina odpadkov na divjih odlagališčih je namreč gradbenih odpadkov, ki jih posamezniki sami ne morejo odstraniti.

Idealen sistem bi bil po njegovih besedah takšen, da bi vsaka občina imela odlagališče, kjer bi lahko občani zastonj odlagali gradbene odpadke. Drug problem pa so podjetniki, ki si z odmetavanjem na divjih odlagališčih zmanjšujejo stroške. "Nekaj je treba spremeniti na sistemski ravni," še dodaja Matos.

Očistimo Slovenijo 2012