Protesti proti Monsantu so potekali po vsem svetu. Foto: EPA
Protesti proti Monsantu so potekali po vsem svetu. Foto: EPA
Monsanto
Vrednost delnic Monsanta je v petek na newyorški borzi padla za 3,5 odstotka. Foto: EPA

Japonska in Južna Koreja sta delno ustavili uvoz pšenice iz ZDA, Bruselj pa je članice Evropske unije pozval, naj uvoženo žito preverijo.

Komercialna prodaja gensko spremenjene pšenice prepovedana
Ameriški uradniki so v sredo sporočili, da so na neki farmi v Oregonu odkrili neodobreno Monsantovo pšenico, odporno proti herbicidom. Medtem ko po svetu prodajajo več vrst gensko spremenjenih žit, pa komercialna prodaja gensko spremenjene pšenice ni dovoljena nikjer. Monsanto sicer trdi, da je razvoj omenjene gensko spremenjene rastline opustil že pred devetimi leti. Obljubil je tudi sodelovanje pri preiskavi, ki jo je uvedlo ameriško ministrstvo za kmetijstvo.

Sporna mehka bela pšenica
Po objavi novice sta Japonska in Južna Koreja ustavili uvoz nekaterih vrst pšenice iz ZDA. Evropska komisija pa je države članice opozorila, naj uvoženo mehko belo pšenico preverijo. "V primeru pozitivnega izida pošiljka ne sme na trg," so opozorili. Komisija je ob tem zatrdila, da je odločena "zagotoviti zaščito evropskih potrošnikov in uveljaviti ničelno toleranco EU-ja do takšnih dogodkov z gensko spremenjenimi organizmi". Mehka bela pšenica sicer predstavlja okoli 80 odstotkov ameriške pšenice, ki jo letno uvozijo v EU, večinoma v Španijo.

Predstavnik Monsanta v Evropi Brandon Mitchener je v petek povedal, da si v Evropi ne bodo več prizadevali za odobritev svojih gensko spremenjenih rastlin. Med drugim je kot razlog za to navedel nasprotovanje več držav in majhno povpraševanje. Osem članic EU-ja je namreč že prepovedalo več Monsantovih gensko spremenjenih rastlin. Mitchener je dejal, da jih bodo v manjših količinah še naprej prodajali evropskim kmetom, ki jih že pridelujejo, ne bo pa več "aktivne komercializacije" v večini evropskih držav.

Pred tednom dni so v 436 mestih v 52 državah po vsem svetu, tudi v Mariboru, potekali množični "pohodi proti Monsantu", kjer je proti gensko spremenjenim organizmom protestiralo okoli dva milijona ljudi.