Zagotovo je že vsak med plavanjem v morju opazil kakšno plastično vrečko. Foto: EPA
Zagotovo je že vsak med plavanjem v morju opazil kakšno plastično vrečko. Foto: EPA

Pri organizaciji Worldwatch Institute so opozorili na to, da svet iz leta v leto proizvede več plastike, njena proizvodnja se povečuje že več kot 50 let. Leta 2013 je bilo tako proizvedenih okoli 299 milijonov ton plastike, kar na letni ravni pomeni štiriodstotno rast.

Eden izmed razlogov za povečevanje proizvodnje plastike je ta, da plastika vse bolj nadomešča druge materiale, kot sta steklo in kovina. Danes povprečna oseba v zahodnih državah porabi okoli 100 kilogramov plastike letno, največ v obliki embalaže. V Aziji je poraba medtem pri 20 kilogramih na osebo, a se v prihodnjih letih tam pričakuje hitra rast.

Po oceni Združenih narodov po vsem svetu na odpadih konča od 22 do 43 odstotkov plastičnih odpadkov. To pomeni, da ta material ni porabljen, zavzema prostor in obremenjuje skupnosti. To težavo bi lahko rešili z recikliranjem ali uporabo plastičnih odpadkov za ustvarjanje energije, a zbiranje in recikliranje ostajata nezadostna, zato milijoni ton plastike končajo na odpadih in v oceanih. V morju so plastični delci nevarni za morske ptice, kite, delfine in druge živali.

Usmeritev k do okolja prijaznejšim materialom
Strokovnjaki opozarjajo, da problematika ni enostranska ter da ima v številnih primerih plastika tudi pozitivne učinke. Hrana v plastični embalaži ostane dlje časa sveža, v njej so shranjena zdravila in medicinska oprema, teža in volumen paketov se s plastiko glede na druge materiale zmanjšata. Vendar pa številni negativni vplivi spodbujajo k razvoju do okolja bolj prijaznih alternativ. Medtem bi podjetja in potrošniki morali sodelovati pri zbiranju plastičnih odpadkov ter več pozornosti nameniti uporabi reciklirane plastike. Vlade pa morajo zasnovati verige, v katerih bodo spodbujale in nadzorovale recikliranje, še pravijo strokovnjaki.