Pogled skozi okno porušene hiše v vasi Kanjedza na jugu Malavija. Foto: Reuters
Pogled skozi okno porušene hiše v vasi Kanjedza na jugu Malavija. Foto: Reuters

Neurje je v ponedeljek najprej zajelo Madagaskar. Na otoku so potrdili največ smrtnih žrtev med vsemi prizadetimi državami, in sicer 41. Še 100.000 ljudi je moralo s svojih domov pobegniti v improvizirana zatočišča. V prestolnici Antananarivo so v zatočišča spremenili, denimo, šole in telovadnice, poroča BBC.

Zaradi nevihte so v celotnem Malaviju ostali brez elektrike. Umrlo je najmanj 19 ljudi. Na nekaterih območjih so razglasili naravno katastrofo, po državi so vzpostavili 44 zatočišč.

Številni prebivalci znova dostopajo do električne energije, a so za marsikoga posledice tropske nevihte uničujoče. "Poglejte, ves moj pridelek koruze je pokopan. Posadil sem pol hektarja. Ves pridelek je izginil," je za Reuters povedal Roben Mphassa, kmet na območju Chikwawe.

Otroci lovijo ribe v poplavljeni reki Shire pri jezeru Malavi. Foto: Reuters
Otroci lovijo ribe v poplavljeni reki Shire pri jezeru Malavi. Foto: Reuters

V Mozambiku poškodovanih več kot 3000 hiš

V Mozambiku so potrdili najmanj deset smrti, poplave po Ani pa so prizadele najmanj 20.000 ljudi. Nacionalna agencija za katastrofe ocenjuje, da je popolnoma uničenih 600 hiš, še 3000 je delno porušenih.

Premier Carlos Agostinho do Rosário je dejal, da njegova država ne želi prositi za pomoč, vendar se sami ne morejo spopasti s posledicami. Potrebovali bodo predvsem humanitarno pomoč Združenih narodov in Unicefa za okoli 45.000 ljudi.

"Smo država, ki ne prispeva veliko k podnebnim spremembam, pa vendar smo ena izmed držav, ki najbolj trpijo zaradi njihovih posledic," je še dejal in spomnil na vse pogostejše in vse bolj intenzivne ekstremne vremenske dogodke.

Možnost novih neviht

Vremenske agencije medtem opozarjajo na novo nevihto, ki nastaja nad Indijskim oceanom in bi lahko območje zadela čez nekaj dni. Tovrstne nevihte so bile sicer običajno ob koncu deževnega obdobja, ki naj bi se končalo šele čez dva meseca.