Fernanda Avelar Santos s kosom
Fernanda Avelar Santos s kosom "plastične skale". Foto: Reuters

Plastične skale so našli na otoku Trindade, ki je od najbližjega kopnega oddaljen več kot tisoč kilometrov. Najdbe so poimenovali "plastiglomerati", saj gre za mešanico kamnitih zrn, ki jih skupaj drži stopljena plastika.

Ekipa raziskovalcev pod vodstvom geologinje Fernande Avelar Santos z univerze Parana je analizirala gmote in ugotovila, da gre pri stopljeni plastiki predvsem za ostanke ribiških mrež. "Mreže morski tokovi prinesejo na plažo otoka. Ko temperatura naraste, se plastika stopi in vdela v naravni material plaže," je povedala Santos.

Otok Trindade je del brazilske zvezne države Espirito Santo. Foto: Reuters
Otok Trindade je del brazilske zvezne države Espirito Santo. Foto: Reuters

Odkritje je še toliko bolj skrb vzbujajoče, ker je Trindade eden od najpomembnejših krajev za zelene želve (chelonia mydas) na svetu. Vsako leto otok obišče okoli tisoč želv, ki tam odložijo svoja jajca. Edini človeški prebivalci otoka pa so pripadniki brazilske mornarice, ki med drugim varujejo želvja gnezda.

"Kraj, kjer smo našli te vzorce, je zaščiteno območje v Braziliji, blizu mesta, kjer zelene želve odlagajo jajca," je pojasnila geologinja Santos, ki je odkritje označila za "strašljivo", saj gre za dokaz vse večjega vpliva človeka na geološke cikle.

"Onesnaženost, smeti v morju in plastika, nepravilno odvržena v oceane, postajajo geološki material, ohranjen v geoloških zapisih Zemlje," je dejala in dodala, da se moramo preprašati o človeški dediščini na planetu.