Krzysztof Starnawski je nad svojim odkritjem navdušen. Foto: AP
Krzysztof Starnawski je nad svojim odkritjem navdušen. Foto: AP

Starnawski pravi, da se je ob odkritju počutil kot "Kolumb 21. stoletja". Jama je globoka najmanj 404 metre, odkrili so jo blizu mesta Hranice na vzhodu države, poroča AP.

V torek se je Starnawski potopil na globino 200 metrov v podvodno apnenčasto brezno Hranice, nato pa s pomočjo na daljavo upravljanega podvodnega robota dosegel še 204 metre globlje, kolikor je bila celotna dolžina vrvi. A je potapljač ob tem povedal, da ni kazalo, da bi robot že dosegel dno brezna, kar pomeni, da bi bilo lahko to še globlje od 404 metrov.

Lani se je Starnawski potopil v Hranicah 265 metrov globoko, zaradi česar je moral preživeti več kot šest ur v dekompresijski komori. Po njegovih navedbah je brezno Hranice, ki ga potapljači raziskujejo že desetletja, 12 metrov globlje od dozdajšnjega rekorderja, potopljene vrtače v Italiji, imenovane Pozzo del Merro.

Del stroškov kril National Geographic
Tudi češko speleološko društvo se strinja, da je jama najverjetneje globlja od 404 metrov. "Robot je bil tako globoko, kolikor je šla vrv, pa dna še vedno ni bilo nikjer na vidiku," so zapisali na svoji strani. Blato in temperatura vode potapljanje v Hranicah močno otežujeta, mineralna sestava vode pa je poškodovala tako opremo kot potapljaško obleko vse do kože, a kot pravi Starnawski, "je to pač cena, ki jo je treba plačati za to odkritje, in cena je bila tega vredna".

Danes se namerava ponovno potopiti na 200 metrov, da bi prek izjemno ozke ožine, ki vodi do dna brezna, pripeljal nazaj robota. Naprava je bila izdelana posebej za Poljakovo odpravo, upravlja pa jo poljsko podjetje GRALmarine. Po navedbah Starnawskega je del stroškov odprave pokrila revija National Geographic, ki je prva poročala o tem izjemnem odkritju.